Ez a felfedezés mentheti meg a világ méhpopulációját! Lehet, hogy nem pusztulnak ki végleg!

2018. január 27., szombat
Nem akármilyen áttörés történt. Közelebb kerültünk a világszerte tapasztalható méhpusztulások megakadályozásához?

Minden eddiginél nagyobb szabású szántóföldi kísérletet végeztek annak kiderítésére, hogy mitől is pusztulnak ennyire gyors ütemben a méhek.

Most úgy tűnik, talán meglehet a válasz, és sikerülhet nyakon csípni a problémát.

A baj nem kicsi, ugyanis gőzerővel kutatták az elmúlt években az okokat, mivel a méhek olyan jelentős mértékben pusztulnak, hogy az néhány éven belül globális katasztrófához vezethet.

Világszerte a méhpopulációk mértéke drasztikus zuhanást mutatott. Voltak olyan helyek, ahol már mesterséges beporzást kellett alkalmazni, hogy a termelékenység fennmaradjon és ne következzen be ökológiai katasztrófa.

Korábban leginkább a különféle gyomirtókat, rovarirtó és növényvédő szereket okolták a pusztulásért.

Azonban a mostani felfedezés kiderítette, hogy ez csak egy kis szelete annak, ami a tömeges kihalásukat okozza.A varroa - vagy ázsiai - atka lehet az egyik fő ok, ugyanis drasztikusan képes elpusztítani minden kolóniát ez az atka, ha elszabadul a méhek kolóniáján belül.

Az atka ugyanis előszeretettel táplálkozik a kaptáron belüli ásványi és szerves anyagokkal, szintúgy a fejlődő lárvákkal.

Ezáltal a méheket jelentősen meggyengítik, így azok fogékonyabbak lesznek a vírusokra, és betegesebbé válnak.

Ezért kezdtek el tömegével hullani világszerte, mivel nem jutnak elég tápanyagforráshoz, miközben az atka folyamatosan jelen van mintegy veszély és rizikófaktorként.

Cukros vízzel és lítium-kloriddal itatták kísérletképpen a méheket, és a nagyszabású vizsgálatok kimutatták, hogy a méhek sokkal ellenállóbbakká váltak, és az atka eltűnt a közvetlen környezetükből és a kolóniából.

Ez egyúttal azt is jelenti, hogy meglehet a végső fegyver a tömeges és globális szinteken terjedő méhpusztulások ellen.

Einstein egyszer azt mondta, hogy ha kipusztulnak a méhek, az emberiség csak négy évvel éli túl az apró rovarok eltűnését.

Ebben sajnos a tudósok szerint is van valami, ezért is nagyon fontos, hogy az idő lejárta előtt találjunk megoldásokat.

OSZD MEG másokkal is!

tudomány tömeges kihalás méhek


Megtekintések száma: 21212

Szólj hozzá Te is a cikkhez

Ez is érdekelhet