Ez a gyógyító gumó ott kellene legyen minden konyhában!

2019. május 26., vasárnap




A karalábé jótékony egészségügyi hatásai, amit nem sokan tudnak!

A karalábé a káposztafélék családjába tartozó zöldségnövény. Noha nem savanyítható, illetve konzerválásra is alkalmatlan, egész évben termeszthető, és már tyúktojás nagyság elérésekor szedhető. 

Sokféleképpen elkészíthető, kiváló levesnek, főzeléknek, selymes íze miatt pedig remek nassolnivaló - különösen azoknak, akik az egészséges életmód hívei

. Cikkünkben összeszedtük, miért érdemes minél többet fogyasztani a karalábéból.

Serkenti az emésztést

A többi keresztesvirágú zöldséghez hasonlóan a karalábéban is rengeteg a rost, aminek köszönhetően felgyorsítja az anyagcserét. Ez főleg azoknak örömhír, akik emésztési gondokkal küzdenek, esetleg fogyókúráznak, és minél hamarabb szeretnének megszabadulni a fölösleges kilóktól. A rostok további jótékony hatásai közé tartozik, hogy segítik a tápanyagok felszívódását, a víz megkötését.

Óvja a szívet

A karalábéban lévő rostok nem csupán az emésztésre vannak pozitív hatással, hanem a szívre is. 

A zöldség káliumtartalma sem elhanyagolható testünk motorjának egészsége szempontjából: a kálium kulcsfontosságú a szív szövetei számára, csökkenti a vérnyomást, részt vesz a vércukorszint és a szervezet vízforgalmának karbantartásában, de szükséges a gyomorsav termelődéséhez, és számos enzim normális működéséhez is.

Megakadályozza a vérszegénység kialakulását

A karalábéban tekintélyes mennyiségű vas rejlik, ezért különösen ajánlott a vérszegénységgel küzdőknek, illetve azoknak, akik meg szeretnék akadályozni ennek a betegségnek a kialakulását.

A zöldségben egyébként kalcium is van, ami azért lényeges az anaemia szempontjából, mert segíti a vas felszívódását. A kalcium és a vas együttese egyébként erősíti az immunrendszert és a csontokat is.

Élesebbé teszi a látást

Az éles látás megőrzéséhez elengedhetetlen, hogy sok olyan finomságot fogyasszunk, amelyek bővelkednek karotinokban. A karalábé ebből a szempontból igazi Jolly Joker, hiszen remek karotin forrás, főleg béta-karotinban dúskál. 

A béta-karotin az A-vitamin provitaminja (más néven elővitaminja), vagyis belőle képződik az olyan A-vitamin, amit a szervezet hasznosítani tud, és ami nagyon fontos a szem egészségének hosszú távú megőrzésében.

Véd a ráktól

A karalábé rengeteg olyan anyagot rejt, ami csökkentheti a halálos kór kialakulásának esélyét. Hogy csak egyet mondjunk a sok közül, dúskál fitokemikáliákban, főleg glükizinolátokban, amelyeket a legfontosabb rákellenes antioxidánsként tartanak számon. 

A legnagyobb eséllyel a prosztata-illetve a mellrák ellenes harcban nyújt hathatós segítséget.

OSZD MEG másokkal is!

egészség életmód


Megtekintések száma: 55798





Szólj hozzá Te is a cikkhez

Ez is érdekelhet