Ez a kataklizma boríthatja majd sötétségbe a világot!

2017. szeptember 30., szombat




Kevesen tudják, de egy egyre nagyobb ütemű háború van kibontakozóban a virtuális világ hadszínterén. Egyre gyakoribbak a kibertámadások, adatlopások, és a kormányzati rendszerek elleni irányított túlterheléses akciók. 

A jövőben egy kiber világháború döntheti sötétségbe a világ kontinenseit?

A gyenge védelemmel rendelkező, világhálóra csatlakoztatott eszközök gyorsan növekvő száma kiváló táptalajt jelent a hackerek akcióihoz, amelyek nem csak mennyiségben, hanem intenzitásban is drámaian növekvő tendenciát mutatnak.

Az egyre növekvő ütem nem véletlen, ugyanis sok szervezet rájött, hogy elektronikus rendszerekbe való bejutással, és irányításával néha jóval nagyobb kárt lehet okozni, mint a hadszíntéren.

Ugyanis ezek a támadások elsősorban a civileket érintik, ezzel pedig egy adott ország félelemben, vagy ha úgy tetszik, sakkban tartható.

Átvehetik az irányítást az áramszolgáltatás felett...

Amerikában, és a fejlettebb rendszereket használó országokban képesek lehetnek kiberterroristák olyan infrastrukturális rendszereket birtokba venni, mint amilyen a vízhálózat, vagy az atomenergia hálózatok.

Ha átveszik az irányítást, saját maguk irányíthatják, ki kap vizet, vagy hogy mi kerül a vízbe. Gyakorlatilag elmondható, hogy komplett vízhálózatokat, városok víztartalékait képesek így teljesen elzárni, vagy megmérgezni.

A kibertámadás nagy előnye ráadásul az, hogy mindehhez a támadóknak oda sem kell utazni az adott célponthoz, hiszen a távolból is le lehet vezényelni egy ilyen akciót.

Az egyes országok nagy félelme az, hogy a szuperhatalmak rakétasilói felett valaki egyszer egy kibertámadás keretében átveszi az irányítást és kilövi azokat.

Belegondolni is ijesztő, hogyha mondjuk Amerika megbombázza az Oroszokat, milyen globális háború kerekedhet ki belőle még annak ellenére is, ha kiderül, hogy ez egy kívülről érkező kibertámadás volt.

Fél Európa sötétségbe borulhat, ha megszakítják az áramellátást, vagy elzárják, kiiktatják a gócpontokat.

Bár sokan azzal érvelnek, hogy a rakéta silók offline hálózatban vannak, vagyis nem lehet bejutni elméletileg a rendszerbe, mégis akadtak szép – vagy inkább riasztó – példák arra vonatkozóan, hogy olyan gépeket is fel tudtak törni, melyek SOHA nem voltak semmilyen hálózatra csatlakoztatva.

Ilyen szempontból pedig gyakorlatilag sehol, semmi sincs biztonságban, ami árammal működik, és valamelyest programozható, feltörhető a rendszere.

Egy megatámadás, mely lebénít minden hálózatot a Földön

A gyenge védelemmel rendelkező, világhálóra csatlakoztatott eszközök gyorsan növekvő száma kiváló táptalajt jelent a hackerek akcióihoz, amelyek nem csak mennyiségben, hanem intenzitásban is drámaian növekvő tendenciát mutatnak.

Sokan félnek attól, hogy egyszer majd egy szervezet egy olyan világméretű terheléses támadást indít a világ összes hálózatát és felhasználóját túlterhelve, hogy az egész rendszer lebénul.

Hogy ez majd valamikor a jövőben meg fog történni, abban szinte biztosak a jövőkutatók. Hogy pontosan mikor, az itt a kérdés…

OSZD MEG másokkal is!

tudomány technológia kataklizma kiberháború


Megtekintések száma: 236452





Szólj hozzá Te is a cikkhez

Ez is érdekelhet