Ez a konyhai fűszer teljesen megújítja a szervezeted: javítja a memóriát, energizál!

2019. február 9., szombat




Sokan nem tudják, hogy ennyi mindenre jó. Ezek után másként fogsz tekinteni rá...

A kellemes illatú kakukkfüvet régóta használják a népi gyógyászatban. Szervezetünkre gyakorolt pozitív hatásait azonban a modern kutatási eredmények is bizonyították. Hogyan hat az egészségünkre? 

Miért érdemes rendszeresen fogyasztani?

A kakukkfű valójában nem egy növényt jelent, hanem egy egész növénycsaládot, melyet már az ókortól előszeretettel alkalmaztak gyógyászati célokra. Jellegzetes fűszere például a mediterrán konyháknak, a francia gasztronómiának. 

Az ételeinkbe keverhetjük frissen és szárított formában is, készíthetünk belőle teát vagy tinktúrát, de készen is vásárolhatunk kakukkfüvet tartalmazó szirupokat vagy étrend-kiegészítőket.

Antibiotikum a kertből?

A kakukkfüvet az egyik legerősebb kórokozó-elleni gyógynövénynek tartják, hatékonysága egyes szakértők szerint a fokhagymáéhoz mérhető.

A kakukkfűben található vegyületek, aromás olajok képesek felvenni a harcot számos baktériummal és gombával szemben. Régen előszeretettel használták a kakukkfüvet az ételek tartósításához, és ezt a tulajdonságát a kutatások is bizonyították: egy 2004-ben megjelent tanulmány szerint a kakukkfű illóolaja képes elpusztítani baktériumokat, melyek súlyos hasmenést okozhatnak. 

A kakukkfüvet nemcsak a betegségek elleni küzdelemhez használhatjuk fel, de arra is alkalmas lehet, hogy az immunrendszerünket megerősítsük.

Légúti betegségek ellen is hatásos

A kakukkfű talán legismertebb tulajdonsága, hogy nagyszerűen képes enyhíteni a felső légúti fertőzésekkel, gyulladásokkal kapcsolatos panaszokat: enyhíti a köhögést és a torokfájást, segít feloldani a letapadt váladékot, biztosítja, hogy könnyebben kapjunk levegőt.

Antibakteriális, fertőtlenítő és vírusellenes hatásainak köszönhetően segíti a szervezetünket a betegséggel szembeni küzdelemben is. Ha megfáztunk vagy torokgyulladásunk van, érdemes naponta két-három alkalommal is kakukkfűteát inni, kakukkfüves fürdőt venni, de a drogériákban kapható kakukkfüves szirupokat is kipróbálhatjuk.

Vízhajtó hatásainak és káliumtartalmának köszönhetően a kakukkfű normalizálja a vérnyomást, így védi a vérereket és a szívet bizonyos súlyos betegségekkel, például az érszűkülettel szemben.

Kellemetlen szájszag ellen is bevethető

A kakukkfűből készült szájvíz pozitív hatásait évszázadok óta ismerik. A növényben található egyik illóolaj, a thymol (melynek antibakteriális hatásai vannak) a szájüregi fertőzéseket, a fogproblémákat és a kellemetlen szájszagot is segíthet megelőzni.

A szájüregben könnyen elszaporodhatnak a különböző baktériumok, melyek fogszuvasodást, ínygyulladást okozhatnak, és a rossz leheletért is felelősek. Emellett a kakukkfüves öblögetés a szájban kialakuló afták, hólyagok és sebek ellen is hatásos lehet.

Elrágcsálhatunk egy-két szál friss kakukkfüvet, készíthetünk szájöblítőt erős kakukkfűteából, de egyszerű szájvizet is, úgy, hogy egy pohár langyos vízbe 3 csepp kakukkfű- és borsmenta-illóolajat cseppentünk, és ezzel öblögetünk naponta kétszer.

Rozmaring az agyserkentő - izomgörcsök ellen is jó! Kattintson tovább!

A thymol nemcsak kórokozók ellen hatásos, de a túlságosan feszes izmokat is segít ellazítani, és a görcsöket is oldja, legyen szó akár izomgörcsökről, fejfájásról vagy éppen menstruációs fájdalomról. 

Készítsünk erős kakukkfűteát, mártsunk bele egy kisebb törülközőt, alaposan csavarjuk ki, majd ezt tegyük az érintett területre, például a homlokunkra vagy a hasunkra.

OSZD MEG másokkal is!

egészség életmód természetes remediák


Megtekintések száma: 41703





Szólj hozzá Te is a cikkhez

Ez is érdekelhet