Ez a legsötétebb forgatókönyv Európa számára: a bevándorlás felfalja a világunkat?

2018. február 23., péntek
Az Allah tágas földje című regény vészjósló disztópia Európa nem is túl távoli jövőjéről.

Sayfo Omar nem akármilyen könyvet tett le az asztalra.

Egy olyan dologról van szó, amit érdemes lenne mindenkinek elolvasnia, mert a jövő Európáját mutatja be.

És sajnos a benne leírt borzalmak egytől-egyig meg is valósulhatnak, erre óriási az esély a jelen politikai és gazdasági, és egyéb helyzetet figyelembe véve, főleg menekült kérdésben.

Európa még mindig az elvakult vezetők ideológiáinak a rabja. Ők pedig egy színes, nem homogén Európát képzelnek el. Egy multikulturális világot.

Még annak ellenére is, hogy ez az elmúlt évek tapasztalataiból nyilvánvalóan látszik, hogy nem működik!

A cselekmény a kapcsolódó szakirodalom és konferenciák következtetéseinek, valamint a szerző Európa nem-európaiak lakta részein és a Közel-Keleten szerzett tapasztalatainak felhasználásával született.A lehető legrosszabb lehetőséget vázolja fel, ami Európával történhet. Zsigeri félelmeinket vezeti le a menekültválság kapcsán, a legrosszabb reflexeinkre számít, mindezt a szépirodalom eszköztárával és egy tudós ismereteivel.

A legrémisztőbb a disztópiájában mégsem a kialakuló gyűlölet hűvös logikájának levezetése, hanem hogy a könyvben írt néhány jóslata már most megvalósulni látszik. Isten irgalmazzon Európa lelkének, ha mindenben igaza lesz.”

Európa ugyanis nagyon komolyan megindult a hanyatlás felé. Egyszerűen nem vesszük észre, hogy egy szakadék felé száguldó vonatra vettünk jegyet.

Pontosabban mi magyarok nagyon jól látjuk ezt, de Európa vezetői ezt nem képesek még érzékelni, vagy nem is akarják.

A könyv előzetes prológusa is felfesti azokat a borzalmakat, amiket a magyar egyszerű ember is érez a nemzetközi politikából:

„A menekültválság és a dzsihádista terrorakciók felerősítették az iszlámmal mint Európától »idegen« vallással és kultúrával szembeni előítéleteket, leegyszerűsítő általánosításokat. 

A kölcsönös megértésre törekvés és a párbeszéd helyét a félelem és az into­lerancia látszik átvenni.

Sayfo Omar könyve Naszím történetén, az ő és a környezete mindennapjain keresztül »belülről« láttatja az európai muszlim közösségek összetett, nehéz és ellentmondásos helyzetét, viszonyukat a hagyományaikhoz és az európai kultúrához, hozzájárulva ahhoz, hogy az olvasó a sok helyről sugallt személytelen »massza-kép« hátterében meglássa a mindennapi életét élő, vívódó, küzdő embert.”

Az Allah tágas földje megvásárolható könyvesboltokban és internetes könyváruházakban.

OSZD MEG másokkal is!

európa menekültek bevándorlás botrány


Megtekintések száma: 107968

Szólj hozzá Te is a cikkhez

Ez is érdekelhet