Ez a magyar csoda, mely letarolta a középkori Európát!

2017. október 5., csütörtök
A legenda szerint a parfüm Erzsébet magyar királyné parancsára készült el. Ez volt az első európai alkohol bázisú csodaszer, melyet orvosságként és parfümként is használtak.

A Királynévíz igazi magyar siker volt a 14. század végén, mely hamarosan egész Európát elárasztotta. Nem összekeverendő a királyvízzel, ami egészen más dolog.

Ez a különleges recept egy alkohol bázisú, magyar eredetű parfümöt takar, melyet később orvosságként is használtak. 

Ma még nem teljesen tisztázott, hogy először inkább orvosságként, vagy parfümként lett elterjedt, de történelmi dokumentumok igazolják, hogy az arisztokrata réteg nagy kedvence volt mindenhol.

A recept dokumentálása a 17. század közepére tehető, így az összetevők és azok aránya az évszázadok alatt elhomályosodott. A kérdéses királyné Piast Erzsébet lehetett.

A legenda szerint legalábbis, bár történelmileg nem teljes az átfedés az életének egyes mozzanatai, és a legenda által említett momentumok között.

Sokan magyar vízként is emlegették akkoriban. A parfümöt először nem tudni, hogy mikor is készítették el, mert az idők folyamán ez az információ elveszett. Nem véletlen, hogy ennyire rejtélyes, és egyben misztikum fedte ez a legenda.

Annyi bizonyos, hogy a legősibb recept szerint úgy készült, hogy friss rozmaringot - és talán kakukkfüvet - erős szesszel desztilláltak.

Későbbi változatokba már levendula, menta, zsálya, majoránna, kosztusz, narancsolaj és citrom is került.

A legenda arról is beszámol, hogy a királynévíz hivatalosan először Magyarországon kívül, 1370-ben jelent meg, amikor V. Károly király vásárolt egyet magának belőle.

Mivel francia volt, és tetszett neki, hamar híre ment a francia parfümkészítők körében, és megnőtt az érdeklődés iránta.

A királynévíz évszázadokon át ismert volt egész Európa területén egészen a 18. századig, a kölnivíz megjelenéséig. Főleg a tehetős, gazdag családok kiváltsága volt, de volt olyan, hogy a pórnép is időnként hozzájuthatott.

A királynévíznek megvolt az a másik nagyszerű tulajdonsága, hogy nem csak illatozott, hanem az egészségre is jótékony hatással volt. 

Éppen ezért használták sok helyen egyfajta orvosságként, sokszor szájon át, de voltak kezelések, melyek külsőleg írták elő a betegeknek.

Ilyenkor alaposan meg kellett mosakodni ebben a királynévízben, majd a beteg meggyógyult.

A királynévíz legendája azóta is számos dokumentumban tűnik fel, és számtalan mesében is szerepelt már.

Pontos eredete azonban mind a mai napig homályba vész…

OSZD MEG másokkal is!

tudomány hihetetlen egészség történelem


Megtekintések száma: 88648

Szólj hozzá Te is a cikkhez

Ez is érdekelhet