Ez a speciális szuperélelmiszer akár 100 millió ember életét mentheti meg: mégis korlázották!

2023. február 28., kedd




A géntechnológiával módosított organizmusok (GMO-k) folyamatos viták forrásait jelentik, mivel a környezetvédők félnek a növények és állatok DNS-ének megváltoztatásával járó veszélyektől. 

Sok tudós mégis úgy gondolja, hogy a GMO élelmiszerek hozzájárulhatnak az alultápláltság megszüntetéséhez szerte a világon, és hogy az "aranyrizs" néven ismert növény már milliók életét megmenthette volna, ha a felhasználását nem korlátoznák.

A fehér rizs alapvető étel sok fejlődő országban, mégis hiányzik belőle számos kulcsfontosságú mikrotápanyag. 

Ennek eredményeként úgy gondolják, hogy minden ötödik, öt évnél fiatalabb gyermek szenved A-vitamin hiányban, amely vakságot okoz és gyengíti az immunrendszert - írja az ÚjVilágtudat.

Az Egészségügyi Világszervezet szerint évente legalább 500000 gyermek veszíti el a látását az A-vitamin hiány miatt, akiknek fele a megvakulástól számított 12 hónapon belül meghal.

2000-ben úgy tűnt, hogy megoldást találtak erre a globális tragédiára, amikor Peter Beyer és Ingo Potrykus sejtbiológusok közzétették eredményeiket egy különleges növény, az "aranyrizs" létrehozásáról. A fehér rizs géntechnológiával módosított változatát úgy alakították ki, hogy béta-karotinnak nevezett narancssárga pigmentet állítson elő, amelyet a szervezet az A-vitamin előállításához használ fel.

Két évtizeddel később azonban az aranyrizsre vonatkozó globális korlátozások megakadályozták, hogy azok számára tegyék hozzáférhetővé, akiknek az életét megmentheti.

Míg az olyan csoportok, mint például a Greenpeace, hozzájárultak az összes GMO növénnyel szembeni gyanú felkeltéséhez, a legnagyobb akadályt azonban a Cartagena Jegyzőkönyvnek nevezett biológiai biztonsági protokoll nemzetközi szerződése jelenti.

A 2003-ban elfogadott szerződés a korlátozások egész hullámát indította el, amelyek többé-kevésbé lehetetlenné tették az aranyrizs fejlesztését, tesztelését és terjesztését annak ellenére, hogy nincs bizonyíték arra, hogy a megváltoztatott növény bármilyen kárt okozna.

Ezek a korlátozások egyes számítások szerint több millió gyermek látását és akár az életét is követelhették az elmúlt 20 évben, de úgy tűnik, hogy lassan fordul a kocka.

2018-ban az aranyrizst végül jóváhagyták az Egyesült Államokban, Kanadában, Ausztráliában és Új-Zélandon, amely számos fejlődő ország számára készíti elő az utat, ahol az aranyrizsre a legnagyobb szükség van.

Például Bangladesben is úgy tervezik, hogy november 15-én döntenek arról, hogy engedélyezik-e az aranyrizs felhasználását.

OSZD MEG másokkal is!

Forrás: ÚjVilágtudat.

tudomány egészség életmód


Megtekintések száma: 181038





Szólj hozzá Te is a cikkhez

Ez is érdekelhet