Ez a szerkezet 20-szor több elektromosságot termel, mint a hagyományos napelemek! A jövő energiahálózatának lelke lehet?

2019. június 16., vasárnap
A napelemeknek nem csak egyértelmű kihívója akadt, de egy új generációja. Napvilágot látott ugyanis egy érdekes koncepció, melyet le is teszteltek, az eredmények pedig káprázatosak.

Arról van szó ugyanis, hogy a V3Solar nevű szerkezet 20-szor több energiát képes termelni, mint egy hagyományos, egysíkú napelem.

Ez a modern, a jövő generációjába tartozó kütyü ugyanis úgy működik, hogy a napelemek körbe-futnak, és forognak, miközben így 360 fokos szögben gyűjtik be a napfényt, és alakítja a szerkezet belseje azt át elektromos árammá.

Az előzetes tesztek során - mialatt a megépített kezdetleges prototípusokat tesztelték - arra jutottak, hogy sokkalta hatékonyabb lehet elektromos áram termelésére, mint bármilyen más napelem.

A statikus, egysíkban elhelyezkedő napelemek is elég hatékonyak, de ez legalább húszszor annyi energiát tudna termelni egyetlen nap alatt, vagyis a napeleme egy következő, továbbfejlesztett generációja lehet.

A napelemek esetében az egy síkban elhelyezkedő, panelszerű napelemeknél is el lehetne érni a hatékonyságnövekedést, ez azonban drasztikus hőenergia növekedéssel járna. A sík napelem paneleken ugyanilyen 20-szoros kapacitáson 190 fokra forrósodtak a tesztek során a napelemek felületei, és voltak esetek, amikor meg is olvadtak.

A V3-as napelem szerkezetnél nem történt ilyen, és a maximum hőmérséklet 32 fok körül volt mérhető.

A fordított tölcsér alakú napelemes szerkezet több száz, háromszögelt napelem panelből áll, melyeket folyamatosan ér napfény, és mivel 360 fokban helyezkednek el, mindig a leghatékonyabban tud energiát termelni a nap fényéből.

Egy maglev rendszer miniatürizált változata van beépítve, hogy forgassa is ezt a tölcsért.

Az előzetes tesztek alapján ez a forgás rendkívül csekély energiát vesz igénybe, melyet szintén az általa begyűjtött energiából fedezi, a többit pedig be lehet fedezni a háztartásba.

Sokak szerint nem csak a hagyományos napelemek egyértelmű kihívójával állunk szemben, hanem egy olyan technológiával, mely a napelemek következő generációját képezi.

A húszszoros energiatermelés már nem csak arra lenne elég, hogy egy komplett háztartást üzemeltessenek ezekről, hanem akár egész városok, kórházak, középületek energiaellátást tudná fedezni.

OSZD MEG másokkal is! 

tudomány technológia technika zöldenergia


Megtekintések száma: 80651

Szólj hozzá Te is a cikkhez

Ez is érdekelhet