Ez a szikla, és a rá vésett üzenet még ma is zavarba ejti a régészvilágot!

2018. január 26., péntek
A Dighton-sziklán található különös kurta jeleket a mai napig nem sikerült megfejteni. Egy rég letűnt civilizáció hagyatéka, vagy az égi idegenek üzenete?Bizarr rejtély borzolja a kedélyeket az USA szívében már 300 éve. 

A Massachusetts egyik legnagyobb megoldatlan esetének számító Dighton-szikla olyan jelekkel, írásjelekkel van tele, melyeknek nem csak az eredete ismeretlen, hanem a jelentésük is.

Persze ez önmagában még nem is lenne nagyon különös, hiszen több olyat lelet is került már elő, melyet még mindig nem sikerült megfejteni, gondoljunk csak a hírhedt fatotemre, melyet talán idegenek készíthettek, vagy a még híresebb Voynich-kéziratra.

A fent említett leletekhez hasonlóan a Dighton-sziklára vésett üzenet is zavarba ejti a tudósokat.

A közel 40 tonnás szikla egyébként a Taunton folyóból lett kiforgatva annak idején, így bukkantak rá az értékes leletre.

A Taunton folyó már korábban is lökött ki magából más hasonló régészeti műkincseket, ez az egyetlen volt az azonban, melynek sem pontos származását, sem a rajta álló üzenetet nem sikerült dekódolni.

Pedig a kutatók 300 éve próbálkoznak a megfejtésével, eredménytelenül.

1680-ban írtak először angol telepesek a szikláról. Már akkor is érdekelte őket, hogy mi állhat rajta, de hiába próbálkoztak, nem tudták értelmezni az írást. 1963-ban a követ elszállították megőrzésre, és némi restaurálásra.

A restaurálás során arra lettek figyelmesek, hogy a kődarab olyan jeleket tartalmaz, melyeket eddig sehol máshol nem láttak a Földön. Vagyis nem hasonlított egyetlen írott nyelvre sem.

A sziklát jelenleg egy múzeumban őrzik, és az üzenet megfejtése továbbra is kérdéses, noha arra vonatkozóan akadtak elméletek, hogy ki, vagy kik készíthették.

Mivel a sziklán látható üzenet semmilyen eddig látott nyelvhez nem hasonlít, rögtön felmerült a gyanú, hogy talán egy letűnt, mára már eltűnt vagy kihalt civilizáció utolsó megmaradt mementója.

Az elmélet logikus, csak egyetlen baj van vele – ami még nem zárja ki magát az elméletet – mégpedig az, hogy erről a letűnt civilizációról valószínűleg maradt volna még fenn más emlék is máshol a vidéken, nem csak ez az egy kődarabra vésett üzenet.

Mivel azonban sem előtte, sem azóta nem találtak olyan leletet, mely kapcsolatba hozható lenne a Dighton-sziklával, így ez az elmélet is csak egy olyan elmélet maradt, amire nem találtak minden hitelt megérdemlő bizonyítékot.

Ha már letűnt civilizáció, itt is felmerül Atlantisz neve. Mivel senki sem tudja, hogy hol is volt, vagy hogy ma hol is lehet pontosan,

így elméletben megvan rá az esély, hogy a Dighton-szikla egy olyan nyelven íródott, olyan üzenetet tartalmaz, mely az atlantisziaktól származhatott.

Hogy mi állt benne, azt nem tudni, de talán valamiféle jóslat, vagy egy ősi tudás summázott átirata. Erre nincsen semmilyen bizonyíték, de a tény, hogy a sziklán látható üzenet teljesen egyedi, felmerül ennek lehetősége.

Feltételezik, hogy esetleg valamiféle égi üzenet lehet a sziklán, és mivel nem földi nyelven írták, ezért nem lehet dekódolni.

Eszerint egy idegen faj „égette” bele a sziklába az üzenetet, mely egyfajta kód lehet.

univerzum-vegtelenje

Bár ezt a feltételezést sem támasztja alá semmi, mivel sehol nem találtak a világban ehhez hasonló leletet, felmerült, mint lehetséges magyarázat.

A legvalószínűbb teória – bár erre sem találtak perdöntő bizonyítékokat – hogy amerikai őslakosok készíthették, ez esetben viszont továbbra is kérdéses, hogy akkor miért nem tudják megfejteni a rajta álló üzenetet.

Vermontban, és a környező államokban írtak már le hasonló – de nem pont ugyanilyen – kövekről, így elméletben lehetséges, hogy egy ma még nem ismert csoport készíthette ezeket, akik egy kódnyelven beszéltek és írtak.

Ez esetben azonban jóval több követ kellett volna találni, valamint az is nagyon érdekes, hogy a környező népek feljegyzéseiben sehol sem találtak említést ezekről a titkos őslakosokról.

Az pedig nehezen hihető – noha nem kizárt – hogy egy olyan rejtett kultúra vagy csoport élt a környező vidékeken, akik nem hagytak maguk után történelmi lábnyomokat.

OSZD MEG másokkal is!

rejtély rejtélyek idegenek ősi idegenek régészet ősi technológia


Megtekintések száma: 65185

Szólj hozzá Te is a cikkhez

Ez is érdekelhet