Ez a tenyérben elférő apró kütyü óriási változást hoz: nem lesz szükség a jövőben műtétekre?

2017. szeptember 26., kedd
Az amerikaiak egy apró robot fejlesztettek ki, amellyel műtét nélkül lehet kiszedni a lenyelt kisebb tárgyakat, amelyek nem távoznak természetes úton.

Bizarr statisztika, de igaz: az amerikaiak évente közel 3500 gombelemet és egyéb tárgyat nyelnek le.

Ezek nagy részét jelenleg csak műtéttel tudják eltávolítani amennyiben ez kiderül, vagy komoly panaszokat okoz, hiszen ezek a lenyelt tárgyak életveszélyes állapotokat is előidézhetnek.

Az emberek – elsősorban a kisgyerekek – hajlamosak különféle apró tárgyakat lenyelni.

Ez az esetek nagy részében nem okoz problémát, mert a lenyelt dolog természetes módon távozik a széklettel, de

néha a tárgy letapad vagy megakad a nyelőcsőben, a gyomorban vagy a bélben, és ilyenkor már tényleg csak műtéttel lehet eltávolítani.

Ezeket a nem kívánt, de mégis életmentő műtéteket most úgy tűnik hamarosan kiválthatja egy speciálisan erre a problémára kifejlesztett robot, melyet a készítői csak "origami robotnak" becéznek.

Az apró szerkezetet a MIT kutatói fejlesztették le a Tokiói Műszaki Egyetem kollégáival közös erővel.

A téglalap alakú origamirobotot összehajtogatott állapotban lefagyasztják, jégbe fagyasztják, majd a páciens lenyeli, mint egy vitaminkapszulát, írja a Gizmodo hírportál.

Miután bekerült a szervezetbe, a pirula elolvad, a robot kibomlik, és ezután külső mágneses tér segítségével lehet a kívánt helyre irányítani.

Jelenleg a robotot semmilyen más feladatra nem tervezték, így ha más feladatok ellátására is képessé kellene tenni, akkor át kellene itt-ott alakítani. 

Felhallhatósága így egyelőre arra korlátozódik, hogy kiszedje a gyomor- vagy a bélfalhoz tapadt idegen tárgyakat.

De a kutatók reményei szerint a képességeit tovább lehet majd fejleszteni, hogy akár tényleges sebészeti beavatkozások elvégzésére is alkalmas legyen.

tudomány technológia hihetetlen egészség orvostudomány


Megtekintések száma: 98631

Szólj hozzá Te is a cikkhez

Ez is érdekelhet