Ez a Vietnámban található barlang nem csak a világ legnagyobb barlangja, de a legszebb is

2019. december 28., szombat




1991-ben fedezte fel egy farmer, azóta a vietnami örökség része, és a legszebb barlangok egyike. Komplett esőerdő van a mélyén, és saját barlangi tengerpartja, és folyója is van!

A barlangok igazán csodálatos helyek. Nem csak az adja a varázsukat, hogy egykoron alig járt ember bennük, és a természet érintetlen kincsei kapnak helyet odalenn, hanem azért is, mert bírnak egyfajta páratlan szépséggel.

A Hang Son Doong barlangot Vietnámban fedezte fel egy farmer teljesen véletlenül még 1991-ben. A farmer egy bizonyos Ho Khanh volt, aki épp a vietnámi nemzeti park egyik zegzugos vidékén sétálgatott, amikor valami váratlan dolog történt.

Megnyílt alatta a talaj, és a repedéseken át észrevette, hogy egy hatalmas üreg van a föld alatt. Akkor még nem tudta, de a világ legnagyobb barlangját fedezte fel.

Szinte monumentális méretű a barlang bejárata.152 méter széles, és 180 méter magas.

A hossza is hihetetlenül nagy, ugyanis a barlang egészen 8 kilométeren át kanyarog, ezzel a világ legnagyobb barlangjává nőve ki magát

Ugyanakkor a barlangnak egyes részei még ma is feltáratlanok, így csak elképzelni tudjuk, mekkora lehet. Előfordulhat, hogy több titkos üregen át még tovább folytatódik az amúgy is világrekorder földalatti világ.

Külön érdekes, hogy bár a barlangot magát valóban 1991-ben fedezték fel, első ízben komolyabban csak 2009-ben jutottak be a barlang belső területére felfedezők és kalandorok.

Amit odabenn találtak, az valami bámulatos volt. Egy rejtett világ tárult ugyanis eléjük. A barlang saját ökoszisztémával rendelkezett, és egy hatalmas esőerdő terült el benne, saját kis élővilággal.

Még a klíma is külön választható volt a külső klímától, olyan volt, mint egy kicsiny, zárt rendszer a barlangon belül.

A felfedezők egy több mint 60 méteres magas barlangfalra másztak fel, hogy onnan egy gyönyörű látkép táruljon a szemük elé.

Az egész olyan volt, mintha Verne gyula egyik regényébe csöppentek volna, és egy hatalmas földalatti világot fedeztek volna fel.

Rengeteg olyan része volt az odabent elterülő dzsungelnek, mely érintetlen volt, és soha nem járt még ott ember. Több helyen víz által vájt évmilliók óta meglévő folyások nyomai voltak a sziklákban.

Óriási méretű cseppkövek is voltak odalenn a mélyben. Ezek gigantikus felhőkarcolókként emelkedtek ki a barlang sziklafalából.

Sőt, egy ízben még egy csodálatos fénytörési szempontból is kellemes és lélegzetelállító helyet sikerült felfedezni a barlang alsóbb részein, ugyanis a barlang majdnem 90-100 méterre lenyúlik mélységét tekintve a felszín alá.

A barlangban található a világ legnagyobb kiterjedésű és mennyiségű barlangi gyöngy lelőhelye is.

Ha a barlanghoz tartozó egyik földalatti folyón akarsz utazni, a látványtól le fog esni az állad. Olyan nyugalmas, mégis igen látványos, hogy nem véletlen emelgetik a világ legszebb barlangjaként.

Mindezt azzal is kiérdemelte, hogy ebben a barlangban található az egyik legkülönösebb, és egyben leghihetetlenebb hely: egy igazi barlangi tengerpart.

Ízlelgessük egy kicsit a kifejezést. Egy tengerpart a barlang alatt. Igen. Egy hatalmas, 100 méteres területről van szó, ahol a turisták, és erre kalandozó kalandorok megpihennek, vagy akár fürdőznek is.

Nem tudjuk, ki hogy van vele, de mi mindenképpen javasoljuk, hogy írd fel a bakancslistádra ezt a helyet!

hihetetlen hihetetlen helyek gyönyörű helyek


Megtekintések száma: 155340





Szólj hozzá Te is a cikkhez

Ez is érdekelhet