Ez a világcég - amit te is ismersz - mindent elkövetne, hogy a víz árát 53 millió százalékkal emeljék! Szerinted ez rendben van?

2017. szeptember 1., péntek




Szerintük a víz árucikk és nem alapvető jog! - "…a föld összes vízkészletét, minden csepp vizet a bolygón privatizálni kell- senki sem kap belőle, ha nem fizet."

A fenti idézet nem akárkitől van, hanem a legnagyobb élelmiszergyártó vállalat elnökétől, Peter Brabeck Letmathe-től.

Ő igen sajátosan értelmezi a Föld vízkészlet problémáit, és szíve szerint a bolygó vízkészleteinek nagy részét privatizálná, és árucikként fizetni kellene érte világszerte. A Nestlé álláspontja tehát az, hogy a víz nem alapvető emberi jog, hanem egy árucikk amiért fizetnünk kellene.

A Nestlé gyakorlatilag átvette a vízellátás irányítását Dél-Afrika, Etiópia és Pakisztán nagy részein, így ezen országok lakói a víz hiányában megbetegszenek és végül meghalnak.

Hihetetlen terveket dédelgetnek egyes óriáscégek a világgal kapcsolatban. Az univerzálisan igaz, hogy a vállalati démonok tervei közt az szerepel, hogy magára az életre is árcédulát tegyenek ki, hogy minden eddigi alapjognak ára legyen: az élelemhez való hozzáférésnek, a víznek…utóbbi egyébiránt csak azok kiváltsága lesz, akik azt meg tudják fizetni.

A Nestlé lépéseket tett annak érdekében, hogy a természeti világban minden egészséges dolgot leszabadalmaztasson. Kezdve az anyatejjel, folytatva a gyógynövényekkel és a víz privatizálásával.

Emlékezzünk a Nestlé egykori igazgatójának megdöbbentő kijelentésére a vízzel kapcsolatban:

" vízzel kapcsolatban felmerül a kérdés, hogy privatizálnunk kell-e a szokásos vízközellátást. (…) Az egyik vélemény szerint, ami szerintem szélsőséges, és amit a civilek képviselnek, a víz közös jog. Vagyis, mint emberi lény, jogod van a vízhez. Ez szélsőséges megoldás. A másik nézőpont szerint a víznek, mint minden más élelmiszernek, piaci értéket kell adnunk."

A világcég 50 millió gallon (189.271.000 liter) vizet szipolyoz ki Sacramento víztartó rétegeiből két ásványvízmárkájának termeléséhez. Sokak szerint egyáltalán nem törődnek a környezettel, és ez a cég hozzáállásán meg is látszik.

“…a Nestlé 3,71 USD-t fizet minden egy millió liter víz elszivattyúzásáért a helyi vízgyűjtőből, amelyet azután egyszer használatos műanyag palackokban 2 millió USD-ért értékesít.” 3,71 USD- ből 2.000.000.USD lesz. Ez pontosan 53908255%-os árrés.

Vagyis óriási emelés a víz "árán".

Nagyon sok vélemény, ellenvélemény van a témában. Alapvetően a legtöbben úgy gondolják, hogy a víz alapjog, és nem lehet és nem is szabad neki piaci értéket adni. Minden élőlénynek joga van a vízhez.

A másik vélemény szerint adni kellene egy piaci értéket neki, mivel olyan élelmiszer, mint a tojás vagy a kenyér.

A cég próbálkozásai nagyon extrémek és undorítóak. 

A Nestlé taktikája a következő filozófiát követ: keressünk egy gazdaságilag gyenge régiót, vásároljuk fel a víz forrását körülvevő földet, olajozzuk be a politikai kerekeket egy olyan javaslat tétele által, amelyet a lakók nem utasíthatnak el.

Egyre több helyen megveti a lábát, vagyis inkább a csápjait a vállalat, és más, hasonlóan gondolkodó cégek. Hogy valaha fizetnünk kell-e a vízért, sokkal többet, mint most a vízszolgáltatásért? Könnyen elképzelhető, hogy efelé halad a világ.

OSZD MEG másokkal is!

egészség élelmiszeripar botrány


Megtekintések száma: 41442





Szólj hozzá Te is a cikkhez

Ez is érdekelhet