Ez a zseni feltaláló menthet meg minket a pusztulástól? Feltalálhat valamit, ami mindent megváltoztathat!

2022. december 23., péntek
Új, megdöbbentően takarékos energiaforrást fejlesztett ki.

Úgy tűnik, hamarosan megoldódhatnak a Föld energiaügyi gondjai. A bolygónk kiszipolyozása már sok évtizede tart, és a planéta egyre nehezebben bírja a strapát.

A termőföldek kezdenek terméketlenné válni, az őserdők elhalnak, a levegő pedig mérgezővé válik. Mindez szorosan összefügg az ember ipari tevékenységéve, és azzal, hogy folyamatosan energiát termel maga számára, környezetszennyező módokon.

Egy 94 éves tudós, John Goodenough azonban egy olyan ötlettel állt elő, melyre nem túlzás azt mondani, hogy nem csak minket, embereket, de az egész bolygót megmentheti.

Egy olyan energiaforrást talált ki, ami nem csak környezetkímélő, hanem energiatakarékos, méghozzá extrém módon.

Arról van szó, hogy gyakorlatilag semennyire nem szennyezi a környezetet, előállítása nem bonyolult, és többször hatékonyabb, mint bármilyen ma fellelhető hasonló rendszer.

John Goodenough 57 évesen találta fel az első nagyon nagyszerű találmányát, mely annak idején szintén világsiker lett. Olyannyira, hogy ma rengeteg elektromos kütyünkben találkozhatunk vele.

Ez nem volt más, mint a lítiumion akkumulátor, melyet minden hordozható eszköz, például a mobilok és a laptopok is tartalmaznak. A feltaláló most 94 évesen egy olyan áttörés küszöbén áll, mely egy új, egészen elképesztő technológiát adhat a világnak.

A tudós a Texas Egyetem tudósaival és mérnökeivel együttvéve alkotott meg egy olyan eljárást, melynek során egy újfajta akkumulátort hoztak létre, mely mellett minden eddigi akkumulátor és energia hordozó technológia őskorinak fog tűnni.

A még fejlesztés alatt álló akkumulátor a tesztek szerint már most képes 3-szor több energiát elraktározni, ráadásul gyorsabban is.

A technológia nagyon megtolhatja az elektromos autók piacát is, ugyanis azokba beépítve hatalmas teljesítményjavulás lesz tapasztalható, de gyakorlatilag bármilyen elektromos rendszerbe beintegrálható lesz.

"Többször tudjuk feltölteni a kapacitás drámai csökkenése nélkül, és gyorsabban megtelik energiával." - nyilatkozta egy a fejlesztésben résztvevő szakember.

Az új akkumulátorban a folyékony elektrolitot cserélték le üveg elektrolitra és alkálifém anódra. Ez azért jelentős, mert így 1200 töltés után sem romlik az akkumulátor állapota, valamint az előzetes kísérletek szerint képes kibírni a -20 Celsius fokot is.

A Tesla és a Samsung is érdeklődik az újítás iránt, hiszen nekik a hőmérsékleti skála másik végén akad néha gondjuk, a gyulladásokat kell elkerülniük. Az új elektrolit állítólag ezt is megoldja.

Goodenough neve elég jó garanciának tekinthető, hogy ezúttal is valami forradalmi következik az elkövetkező években.

OSZD MEG másokkal is!

tudomány technológia technika hihetetlen zöldenergia találmányok feltalálók


Megtekintések száma: 289851

Szólj hozzá Te is a cikkhez

Ez is érdekelhet