Ez az anyag keményebb még a gyémántnál is!

2016. december 13., kedd




A világ legkeményebb anyagaként tartják számon a gyémántot. Azonban most egy ennél is keményebb anyagot hoztak létre a tudósok.

A világ legkeményebb anyaga

Kétség sem férhet hozzá, hogy a legkeményebb anyag ma a Földön a gyémánt. Az ékszerészek által is igen közkedvelt, briliáns látványt nyújtó anyag gyakran használatos ékszerek díszítőelemeként.

Annyira erős, hogy nagyon nehéz komoly sérülést okozni a kristályrács szerkezetében.

Átlátszósága és fénye tökéletes, fénytörése és színszórása a legmagasabb fokú. Ugyanakkor rajta kívül nincs más drágakő, amely csak egyetlen elemből állna: a gyémánt szénatomokból áll, a szén egy allotróp módosulata

Mivel ilyen nagy keménységgel rendelkezik, ezért az ipari felhasználása is igen széleskörű és jelentős.

Az anyag, mely a gyémántnál is keményebb

Nemrég jelentették be, hogy a kutatóknak sikerült mesterségesen előállítaniuk egy olyan speciális anyagot, mely a jelek szerint még a gyémántnál is keményebb lehet.

Az igazsághoz persze az hozzátartozik, hogy olyan anyagot hoztak létre, ami a természetben már létezett, de annyira ritkaságszámba ment, hogy nem volt lehetőségünk komolyabban tanulmányozni.

Ez ugyanis nem más, lonszdaleit, amit eddig még csak néhány helyen találtak meg a Földön, mindig meteorit becsapódások helyszínein.

Most ebből az anyagból sikerült előállítani nanoméretekben egy piciny darabot

Komoly haszna lehet

A kutatók szerint ennek most óriási jelentősége van, mert komoly hasznát tudják venni egy olyan anyagnak, amivel a világ legkeményebb kőzeteit, és anyagait képesek megbontani.

Gondoljunk csak többek között a különféle bányászati munkákra. Egy ilyen anyagból készült fúrófej gyakorlatilag mindenen képes lenne áthatolni.

Sohasem tudhatjuk, mikor lesz szükség valaha egy olyan anyagra, mely mindennél ellenállóbb.

Egyesek szerint még páncélzatok, vagy pajzsok is készülhetnek belőle a jövőben. Egy vadabb ötlet szerint pedig egy lonszdaleitetből készülő kozmikus tölténnyel egy nagyon kemény, Föld felé száguldó fémes aszteroidát is ketté lehetne szakítani.

Rendkívüli felfedezés

A különleges eljárás során úgynevezett gyémántüllőben állították elő a tudósok a lonszdaleitet, méghozzá közel 400 fokon.

Ez azért fontos, mert ez a feleakkora hőmérséklet, mint amennyin korábban gyémántokat állítottak elő.

A gyémántoknak köbös a szerkezete, a lonszdaleitnek azonban hexagonális, ebben rejlik bődületesen nagy keménységének ereje.

tudomány technológia technika hihetetlen


Megtekintések száma: 28252





Szólj hozzá Te is a cikkhez

Ez is érdekelhet