Ez az átlátszó napelem a te háztartásodat is megreformálhatja!

2017. május 19., péntek




Ilyenből készülhetnek a következő generációs ablakok és kijelzők! És nem is lesz túl drága!

A Michigani Állami Egyetem kutatóinak átlátszó napelem találmánya megreformálhatja a jövő ablakait és a kijelzőit. A napelemek ugyanis teljesen átlátszók.

Fontos hangsúlyozni, hogy ez nem egyenlő az Elon Musk – Tesla vezér – által gyártott napelemes cserepekkel.

Itt sokkal inkább egy olyan átlátszó anyagból készült panelről van szó, melyet kijelzőként, ablakként lehetne használni, miközben rengeteg energiát tudna termelni.

Az új technológiát használva a napelem az emberi szem számára teljesen átlátszó, így nem kell plusz hely a napelemnek, így az akár ablakként vagy ablakra helyezve is használható lesz.

A számunkra átlátszó felületen valójában nem mindenfajta fény jut át: az eszköz a nap emberi szem számára láthatatlan hullámhosszúságú (ultraibolya és infravörös) sugárzását gyűjti össze és vezeti ki a felület szélére, majd az ott lévő nagyon vékony napelemcsíkok elkezdik termelni belőle az áramot.

A technológia nem csak ablakokba, hanem mobilok, táblagépek és más hasonló eszközök kijelzőjébe is beszerelhető, és az eszköz így anélkül töltődhet a napon, hogy a napelem megváltoztatná a készülék megjelenését: elcsúnyítaná azt vagy sokkal vastagabbá tenné.

A fejlesztéssel jelenleg egyetlen gond van: míg a ma legkorszerűbbnek számító, kereskedelmi forgalomban kapható panelek hatékonysága 18-25 százalék közt mozog, a michigani technológia hatásfoka 1 százalékos – ennek növelésén dolgoznak jelenleg is a szakemberek.

Óriási jelentősége lesz, ha ezt a technológiát bevezetik majd a háztartásokba.

Egyesek szerint éppen emiatt nem is fogják az energiaipari cégek olyan könnyen hagyni, hogy ez a fejlesztés elérje azt a pontot, ahol megindulhat a tömeggyártás és otthoni felhasználás.

Gyakorlatilag képes lesz lenyomni a rezsiköltségeket, és vagy minimálisra csökkenteni, vagy pedig végleg fel is számolni.

Egyre több olyan nagyobb terv van, mely egyértelműen arra irányul, hogy az átlagemberek háztartása ne legyen energiaigényes, vagy pedig képes legyen azt az energiát megtermelni, ami a háztartással jár.

Ez az utópia előbb vagy utóbb elhozhatja majd az emberek számára azt, hogy soha többé ne kelljen rezsiért fizetni, és gyakorlatilag az élelmiszeren kívül mindent meg tudjon az adott háztartás termelni magának.

Sőt, vannak már tervek arra vonatkozóan is, hogy olyan háztartásokba integrálható bio kerteket hozzanak létre fiókos rendszerben, amiben a legtöbb élelmiszert - főleg zöldségeket, de idővel akár gabonát is - meg lehetne termelni.

Eljöhet a nap tehát, amikor majd az emberiség harmóniában fog tudni élni a környezetével?

Még minden bizonnyal nagyon hosszú az út, de már biztató jelek vannak afelé, hogy ez sikerülhet.

OSZD MEG másokkal is!

tudomány technológia technika zöldenergia


Megtekintések száma: 200489





Szólj hozzá Te is a cikkhez

Ez is érdekelhet