Ez bonyolult, több száz éves ősi építmény még ma is zavarba ejti a régészeket és építészeket!

2018. január 26., péntek
Bárhogy is készült, emberfeletti erőre és szervezettségre volt szükség hozzá!

Chand Baori a mai világban is rengeteg rejtélyt tartogata r géészek és a tudomány számára.

A mérnökök és építészek valóságos áhítattal tekintenek rá, mivel senki sem tudja biztosra, hogy pontosan hogyan, milyen technológiával készülhetett.

Sokan csak "lépcsőkút"-ként emlegetik, mivel egy hatalmas kútformát alkot, amit lépcsők szegélyeznek mindenféle, amerre csak a szem ellát.

Az Indiában található bonyolult komplexum már nagyon régi, és 13 szintes.

Hihetetlen térszerkezete van, 43 méter mély, 3 oldalról lépcsősorok alkotják, összesen 3500 darab, melyek tökéletes szimmetriával ereszkednek le egészen a kút aljáig.

Építése a 8. és 9. században, a Nikumbha dinasztia idején, Chanda király parancsára zajlott, biztosítva, hogy a környező területek megbízható vízforrása legyen, a kút funkcióját pedig évszázadokon át, egészen a modern vízszállító rendszerek megépítéséig tökéletesen ellátta.

A kutat mára már senki sem hasnálja, ezt tanúsíthatja a lent található zöld víz, melyre algták egybefüggő hálózata nőtt.

A lépcsőkutak, vagy más nevükön bawdi-k és baori-k egyedülállónak számítanak Indiában, de az egész világon is.

A célja egyértelmű volt mindig is ennek a hatalmas komplexumnak.

Az embereknek lehetősége nyílt arra, hogy egész évben több oldalról meg tudják közelíteni a vizet, ha szükség volt rá. Azonban építésének pontos kiváltó oka még ma sem ismert, sem az, hogyan tudtak ekkora mérnöki bravúrt megalkotni ennyire régen, kezdetleges eszközökkel.

És ne feledjük, ez a lépcsőkút még ma is áll, annak ellenére, hogy az idő több száz éven át próbálta szétkoptatni.

Egy teória szerint Rajasthan rendkívül száraz hely volt régen is, ezért minden csepp vízre kincsként tekintettek.

A vizet gyűjthette be a kút hatalmas szája, és az összegyűjtött vizet lent a mélyben még képes volt hűvösen is tartani, mivel a légrétegek különböztek a felszíntől.

Az oldalsó pavilonok fülkéiben gyönyörű vallási faragványokat és szobrokat láthatunk. Továbbá építettek a pavilonok mellé egy királyi rezidenciát is, a királynak és a királynőnek létrehozott szobákkal és egy színpadot, az előadóművészek számára.

Sokak szerint ez egy óriási kinsc, ami még megfejtésre vár.

Hogy hogyan is készült? Nos, arra vonatkozó információk alig láttak napvilágot. Egy biztos, és sokat mondó információt tudunk: ilyet még napjaink építészei is csak minden tudásukat bevetve, modern technológiával tudnának létrehozni, sok száz, vagy ezer ember bevonásával...

OSZD MEG másokkal is!

rejtély érdekes hihetetlen rejtélyek érdekesség ősi technológia


Megtekintések száma: 43384

Szólj hozzá Te is a cikkhez

Ez is érdekelhet