EZ hozhatja el a globális élelmiszerválságot?

2017. szeptember 26., kedd




A Földközi-tenger térségét, és egész Európát, majd a világ teljes mezőgazdaságát is veszélyeztetheti a mindent felfaló élőlény.

A hernyó, ami felzabálja a világot

Egyre több hír számol be arról, hogy létezik egy hernyó, melyet sereghernyóként emlegetnek, ami Amerikából kezdett el terjedni, és lassan bekebelezheti az egész világot az elkövetkező 10-15 évben.

Ez olyannyira valós veszély, hogy nemrég több neves brit tudományos lap is aggodalommal átitatott cikkekben számolt be a kártevő terjedéséről.

Az amerikai sereghernyó ugyanis már Afrikában is terjed, méghozzá igen nagy ütemben, és szinten minden mezőgazdasági szempontból fontos növényt fölzabál, még mielőtt azt be lehetne takarítani.

Nem csak a kukoricatermelést veszélyezteti, hanem lassan minden mást, ráadásul tovább terjedhet a Földközi-tenger térségébe, onnan pedig az ázsiai országok felé, és Európába is.

Ezzel pedig egy elképesztően veszélyes helyzetet alakíthat ki, melynek végén a mezőgazdaság is összeomolhat.

Élelmiszerválságot hozhat?

Nem túlzás a fenti állítás, ugyanis hatalmas csapást mérhet az apró lény a mezőgazdaságra, és komoly probléma léphet fel azok kereskedelmében az egyre fogyatkozó termékek miatt.

Ez végső soron odáig vezethet, hogy egy globális élelmiszerhiány is felléphet mezőgazdasági szinten. A hernyó ellen ugyanis rendkívül nehéz védekezni, és gyorsabban terjed, mint ahogy fellépnek ellene.

Egy nemrég közzétett alapos tanulmányban arra figyelmeztettek, hogy a korábban csak Észak- és Dél-Amerikában ismert kártevőt legutóbb a nyugat-afrikai Ghánában azonosították. "Korábban már felbukkant Nigériában, Togóban és Beninben, ami azt mutatja, hogy nagyon gyorsan terjed.

Afrika egy jó részén már megtizedelte a termést, ami komoly veszteség, még világszinten is nézve.

A kártevő alapjában véve a kukoricaültetvényeket támadja, de érkeztek már jelentések más ültetvényekben való megjelenésről és pusztításról is, így a jövőben más növényekre is veszélyt jelenthet.

Egy esetlegesen kialakuló élelmiszerválság a világ minden országát érintené, és jelentősen megdrágulnának az élelmiszerez, melyeket a mezőgazdaság kitermel.

Nem lehet megállítani

Eredetileg még abban sem biztos senki, hogyan juthatott el Amerikából Afrikába, de feltehetően repülőn.

A sereghernyó annyira falánk, hogy étrendjét több száz növényfaj alkotja, vagyis rengeteg mindent képes felzabálni.

Ez az első alkalom, hogy a kártevő mindkét faja megvetette lábát Afrikában - hangsúlyozták a kutatók. Nagyon falánk, és képletesen szólva az egész bolygót felzabálhatja ilyen értelemben.

Egyelőre nincs hatékony eljárás ellene, ami ne károsítaná jelentősen a növényeket is, így az egyelőre még várat magára, hogy megfelelő fegyvert dolgozzanak ki ellene.

Néhány hónapon vagy éven belül megoldást kell mindenféleképpen találnunk rá, ugyanis 10-15 éven belül az egész világot meghódíthatja, rosszabb forgatókönyvek szerint pedig már 5 éven belül mindenhol megvetheti a lábát.

tudomány érdekes érdekesség állatvilág élelmiszerválság


Megtekintések száma: 156062





Szólj hozzá Te is a cikkhez

Ez is érdekelhet