Ez jelentheti a klímaváltozás hihetetlenül nagy rejtett veszélyét?

2017. június 1., csütörtök




Éghajlatkutatók világítottak rá a problémára

Nem régiben elkészült egy jelentős tanulmány, mely 90 klímakutató kutatásait összegezte. Ezekből aztán olyan konzekvens következtetéseket vontak le, melyek meghatározójává válhatnak a jövő klímaváltozás elleni harcainak.

A kutatási csomagból kitűnnek olyan dolgok, melyek jelentősen növelik a klímaváltozás veszélyeit, holott nem közvetett klímaváltozási hatások.

Az egyik ilyenről most úgy tartják a kutatók, hogy ez sokkal veszélyesebb is lehet, mint az extrém időjárások, és a szélsőséges áradások, vagy épp egyes területeken az aszályok.

Olyan területeken állt be meglehetősen nagy változás, amiről korábban nem is gondolták. ilyen az Alaszka alatt található fagyott talaj, vagyis a permafroszt.

A permafroszt egy olyan talajtömb, mely állandóan fagyott állapotban van, vagy a fagyponthoz közeli hőmérsékleten. Azonban az utóbbi években több helyen, főleg az északi államok területein ezek a tömbök olvadásnak indultak, méghozzá igen jelentős mértékben.

Ez pedig azt jelenti, hogy többé nem csak tornádóktól, extrém áradásoktól, vagy golflabda nagyságú jégesőktől kell majd tartanunk.

Ugyanis a kutatások bebizonyították, hogy az orosz földgáz mezőkön tapasztalt földcsuszamlások és az alaszkai belvizek, áradások mind ennek az eredményei.

Átmenetileg rövid időre a talaj teteje esetleg megolvad, de igazából nem ez a veszélyes, hanem az, ha teljesen megolvad ez a réteg - mutatott rá több éghajlatkutató.

Ez azért veszélyes, mert alatta évmilliók óta befagyott szén-dioxid és metán van.

A hatalmas területeken a felolvadó hidrát anyag felszabadul, és a légkörbe jutva egyszerűe metánná alakul, aminek beláthatatlan következményei lehetnek sokmindenre nézve.

A metán nem csak egy erősen üvegház hatású gáz, hanem az egyik legerősebb. Egyes becslések szerint 22-szer erősebben válthatja ki a hatást, mint a szén-dioxid, ez pedig elképesztően magas arány.

Ha a melegedés felolvasztja a permafroszt területeit, akkor az onnan felszökő hatalmas gázmennyiség robbanásokat, robbanásokkal és földrengésekkel egybekötött földcsuszamlásokat eredményezhetnek

Mindennek tetejében 22-szer gyorsabban és erőteljesebben megy majd végbe a felmelegedés. Ez pedig annyit tesz, hogy akár néhány év alatt több fokot is emelkedhet a Föld átaghőmérséklete a legvészjóslóbb forgatókönyvek szerint.

A szén-dioxid úgy kerülhet be a levegőbe, hogy a korábban a talaj alá került növényi maradványok bomlásnak indulnak és szén-dioxid is keletkezik, ez pedig olvadáskor kijut a fagyott talajból.

Jelenleg az emberiség egyik legnagyobb gondja a jövőben egyértelműen a klímaváltozás, amire egyelőre nem tudtak olyan jelentősebb hatást elérő megoldásokat eszközölni, mint amit vártak, így drasztikus lépésekre lehet szükség, ha meg akarjuk menteni a Földet.

OSZD MEG másokkal is!

tudomány globális éghajlatváltozás globális felmelgedés globális kílmaváltozás


Megtekintések száma: 123851





Szólj hozzá Te is a cikkhez

Ez is érdekelhet