​Ez lehet az anyatej legnagyobb titka: most tudósok tettek pontot a végére

2020. augusztus 4., kedd
Régóta keresték a választ a hatalmas vitákat kiváltó kérdésre. Most végre pontot tettek a végére. Gyakran betegeskedő felnőtt vagy? Akkor EZÉRT van!

Nagyon hosszú ideje kutatják az anyateejet és annak különböző pozitív egészségügyi hatásait.

A szervezetnek ugyanis nem véletlenül van rá szüksége, mivel rengeteg dologgal szemben védi a babát.

Sőt, egyes kutatások már arra is rávilágítottak, hogy szuperbaktériumok ellen is hatásos lehet.

A legvitatottabb kérdés azonban mindig is az volt. szoptatni vagy nem szoptatni? És hogy a nem anyatejen táplált gyermekek vajon miben térnek el társaiktól?

A kutatóknak végre sikerült megadniuk a választ az elmúlt évek eredményei alapján.

Már az előtej is kiemelten fontos, mert védőréteget képez a csecsemők bélrendszerében, ezzel is védve őket a vírusos és bakteriális fertőzésektől – hívja fel a figyelmet az augusztus 1-jei Anyatejes táplálás világnapjának alkalmával Sassi Lilla neonatológus a Semmelweis Egyetem (SE) honlapján szerdán megjelent közleményben.

A SE Szülészeti és Nőgyógyászati Klinika szakorvosa szerint az anyatejes táplálás népszerűsítése azért is fontos, mert az elmúlt években a négy hónapos csecsemőknek már csak a felét szoptatták.

Ha ugyanis elég anyatej áll rendelkezésre, életük első hat hónapjában más táplálékra nincs is szükségük.

Az első néhány csepp anyatej, az úgynevezett előtej vagy kolosztrum olyan szerepet tölt be, mint az első védőoltás: ennek segítségével immunanyagokkal, fehérvérsejtekkel és enzimekkel teli anyag jut a az újszülöttek szervezetébe.

ha ez valakinél nincs meg, vagyis nem szoptatják, akkor a kutatások tanulsága szerint sokkal kevésbé lesz védett a betegségekkel szemben.

Lényegében “betegeskedőbb” felnőtt válik belőle.

Az édesanyában a különböző betegségek hatására képződő ellenanyagok is így jutnak át a csecsemőbe, akit ezáltal védenek a betegségektől.

Emellett fizikailag, pszichológiailag, a finommotorikus és szomatikus fejlődés szempontjából is a szoptatás a legjobb megoldás a szakemberek szerint.

Az anyatejes táplálás népszerűsítésére azért is szükség van, mert az elmúlt években 57 százalékról 51 százalékra csökkent azoknak a csecsemőknek az aránya, akiket kizárólag szoptattak.

Hat hónapos korra már csak a csecsemők 34 százaléka kap kizárólag anyatejet, ezzel párhuzamosan pedig 51 százalékról 55 százalékra nőtt a tápszert is kapó csecsemők aránya.

Fontos tehát, hogy erről minél többen tudjanak.


Megtekintések száma: 2895

Szólj hozzá Te is a cikkhez

Ez is érdekelhet