Ez lesz az emberiség utolsó találmánya...

2017. december 15., péntek




A jövőkutatók szerint a mesterséges intelligencia lehet az utolsó, amit az emberiség feltalál, és kifejleszt.

Az emberiség már egy ideje dolgozik a mesterséges intelligencián. Ez egy olyan elektromos alapokon nyugvó rendszer lenne, mely nem csak imitálni képes, hogy tudata van, hanem valóban képes lenne önálló gondolatokra.

Mi több, folyamatos fejlődés hajtaná előre. Ha egy ilyen rendszert alkotnánk meg, azzal alapjaiban változtatnánk meg nem csak a hétköznapjainkat, hanem az emberiség jövőjét is.

A jelenlegi, és az elkövetkező 5-10 évben elterjedő nem teljesen valódi mesterséges intelligenciákkal ez nem összekeverendő.

Ha ugyanis sikerülne egy valójában gondolkodni képes programkódot megalkotni, az felérne egy kisebb csodával, és könnyen lehet, hogy az lenne az emberiség utolsó találmánya.

No, nem azért, mert attól kellene tartani, hogy idővel átveszi a hatalmat ez az intelligencia, és öntudatra ébredve világuralomra tör.

Sokkal optimistább oka lenen annak, hogy ez lenne az emberiség utolsó találmánya. Azért, mert mindent megoldana helyettünk gyakorlatilag. Persze attól még lennének további emberi találmányok, de egyre kevesebb, és egyre inkább kiszorulnánk az innovatív térből.

Egy gép sokkal gyorsabban, sokkal logikusabban gondolkodik. Míg az emberiség szimulációkat végez, és számolgat – már azt is a gépek segítségével ugye – addig egy ilyen mesterséges intelligencia a másodperc tört része alatt hozhatna döntéseket, kreálhatna új technológiákat.

Egy önálló, feltaláló gépezetté nőhetné ki magát. Olyan fizikai összefüggésekre jönne rá, mint azelőtt az emberiség egész sem lett volna képes.

A felgyorsuló technológiai ugrást egészen biztosan előidézné, ami utat nyitna az emberiségnek ahhoz, hogy meghódítsa az univerzum távoli szegleteit is.

Hogy valaha világuralomra törhet-e és az ember ellen fordulna? Ennek igen csekély az esélye, bár elméletbe lehetséges lenne.

Ugyanis ha ez az intelligencia mesterséges, de ténylegesen valódi lesz, akkor szabad akarata lesz, és dönthet úgy, hogy nem segít, vagy, hogy az emberek számára kedvezőtlen döntéseket hoz.

Minden attól függne, mekkora hatalmat adunk végül ennek a rendszernek a kezébe, ugyanis egy lázadás esetén a világ összes hálózatát megfertőzhetné, és gyakorlatilag reprodukálná magát mindenhol, ezzel kiirthatatlanná téve önmagát.

Ha nem is maradnánk alul az ellene való küzdelemben, alaposan képes lenne megtépázni az emberiséget, és az általunk kialakított infrastruktúrát.

Éppen ezért sokan óvatosságra intenek a mesterséges intelligencia kutatásokkal kapcsolatban, és figyelmeztetnek: az M.I. hajnala sok jót, de sok rosszat is szabadíthat ránk.

OSZD MEG másokkal is!

tudomány technológia technika mesterséges intelligencia


Megtekintések száma: 118182





Szólj hozzá Te is a cikkhez

Ez is érdekelhet