Ez már mindennek a vége: bozóttüzek vannak Grönlandon!

2017. augusztus 9., szerda
A globális felmelegedés új szintre lépett...

Ilyen még nem volt. Korábban soha nem volt jellemző az Északi-sarkra, hogy bozóttüzek alakuljanak ki. Ez inkább a trópusi, afrikai területekre volt jellemző, és újabban hazánkban Európa-szerte a nagy meleg miatt, melyet a globális felmelegedés okozott.

Arról van szó ugyanis, hogy Grönlandon bozóttüzek vannak, méghozzá olyan kiterjedésű tüzek, melyek az űrből is láthatók.

Több felvétel is készült róluk, ezeken a műholdas képeken látható, mennyire riasztó a tűz, és mag a tűz ténye. A tűz mozgásának lassúsága arra utal, hogy nem csak növények, hanem az alattuk lévő tőzeg is égni kezdett.

Nem kizárt, sőt, valószínű, hogy ez is a permafroszt olvadásának eredménye.

Minden klímakutató ettől retteg: ha jelenleg fagyott talajban kötött szén-dioxid a levegőbe kerül, akkor gyorsan fenntarthatatlan pályára kerül az éghajlatváltozás. A tűz már másfél hete ég, eredetileg július 31-én keletkezett.

A következő hetekben egészen biztosan nem lesz eső, ezért a tűz kiterjedése növekedhet.

Egyes nagyon pesszimista forgatókönyvek szerint a tűz olyan nagymértékű lehet, hogy belobbanthatja a Grönland alatt található fagyott metánkészleteket, amivel egy helyi kataklizma keletkezhet, amely végső soron a Föld egészére kihathat.

Az egyre több bozóttűz ténye egy újabb rendkívül riasztó jel arra vonatkozóan, hogy a bolygó és a klíma változóban van. Olyan, mintha le akarná rombolni magát a Földanya. Mintha meg akarna tisztulni a rákfenétől, az embertől...

A klímaváltozás napjainkban hihetetlenül nagy probléma, mely sokak szerint már az elkövetkező generációkat is komolyan veszélyezteti. Ehhez Donald Trump elnök is hozzátett azzal, hogy felrúgta a klímamegállapodást, ezzel sokak szerint a bolygó halálos ítéletét aláírva.

A legtöbb klimatológus szerint mindösszesen 3 éve van hátra az emberiségnek hogy fordítson a folyamatokon, különben minden visszafordíthatatlanná fog válni, és a globális felmelegedés onnantól kezdve egészen biztosan bekövetkezik a végstádiumig.

OSZD MEG másokkal is!

tudomány kataklizma klímaváltozás gelmelegedés


Megtekintések száma: 40336

Szólj hozzá Te is a cikkhez

Ez is érdekelhet