Ez már szinte biztos: Új törpebolygót fedeztek fel a Plútón túl!

2016. október 14., péntek




Új arccal bővül a naprendszer családi portréja, ugyanis a kutatók mostmár majdnem teljesen bizonyosak abban, hogy egy törpebolygó keringhet a Plútó pályáján túl. A felfedezés óriási jelentőségű, és előrevetíti a rejtélyes kilencedik bolygó felfedezését is!

Hihetetlen felfedezést tettek a csillagászok. Új bolygóval bővül a naprendszerünk. Igaz csak törpebolygóról van szó, de a felfedezés még így is nagyon nagy jelentőségű.

Új törpebolygó a naprendszer külső peremén

Mindent egybevetve már 6 törpebolygóról tudunk saját Naprendszerünkön belül. A most felfedezett objektum a Plútón túl kering, nagyon messze a naptól.

Mivel a bolygó rendkívül apró, ezért nem is vehettük észre idáig, egyszerűen elkerülte a teleszkópjaink figyelmét.

A most felfedezett égitest átmérője 530 kilométer, és 1100 év alatt kerüli meg a Napot. A bolygót

2014 UZ224-nek keresztelték el, de idővel nem kizárt, hogy kap valami sokkal megjegyezhetőbb nevet Naprendszer legújabb tagja.

A Kuiper-övben kering az objektum, ezzel szinte ő van a legmesszebb a naptól, csaknem 7,3 milliárd kilométerre Napunktól. Ez olyan messze van, hogy a Plútón is túlnyúlik a pályája.

Hogy jobban érzékeljük, mennyire messze van, említsük meg, hogy míg a Plútó 248, addig a 2014 UZ224 mintegy 1100 év alatt kerüli meg a Napot.

Közelebb vihet minket a kilencedik bolygóhoz

A 2014 UZ224 felfedezése közelebb vihet minket a legendás kilencedik bolygó, vagy olykor X bolygóként emlegetett titokzatos bolygóhoz is.

A mostani törpebolygót ugyanis egy Sötét Energia Kamerával felfedezték fel, amivel jó eséllyel majd a kilencedik bolygó nyomára is rá lehet akadni.

Már évek óta sejteni lehetett, hogy van egy rejtélyes bolygó a naprendszerünk külső peremén, azonban egészen a tavalyi év végéig nem volt biztos benne a tudomány.

Aztán januárban robbant a bomba, amikor bejelentették a hírt, hogy meggyőző bizonyítékot találtak a Naprendszer peremén rejtőzködő planéta létezésére, amelyet nem sokkal később a Cassini űrszonda adatait tanulmányozó francia csillagászok is megerősítettek.

Az eszköz fő küldetése a táguló univerzum feltérképezése, mely folyamatot a legújabb elméletek szerint a sötét energia hajtja.

Érdekességként megemlítendő, hogy eddig a Naprendszer legkisebb törpebolygója a Ceres volt, 950 kilométeres átmérővel.

Hogy az új égitest végül hivatalosan is megkapja-e ezt a címet, az a Nemzetközi Csillagászati Unió döntésén múlik, de bízhatunk benne, hogy meg fogja kapni.

Hamarosan láthatjuk a kilencedik bolygót is

Jelenleg az egész világ azt várja, hogy a kilencedik bolygó nyomára akadjanak a csillagászok. Az szinte biztos, hogy be fog következni az elkövetkező 5-10 évben.

Igazából bármikor, akár már holnap, vagy egy hét múlva is bejelenthetik, hogy rábukkantak. A lehetséges Naprendszerbéli pályáját már sejtik a csillagászok, de egyelőre még nem sikerült minden hitelt érdemlően bebizonyítani a létezését.

tudomány csillagászat űrkutatás


Megtekintések száma: 22333





Szólj hozzá Te is a cikkhez

Ez is érdekelhet