EZ okozhatja a déjá-vu érzést? A tudósok óriási áttörés küszöbén! Az egész gondolkodásunkat átírhatja!

2018. július 24., kedd




A Mátrixban van a hiba? Vagy valami más a magyarázat?

Ki ne ismerné a világ egyik legnagyobb rejtélyét, a déjá-vu érzést? Ez az az érzés, amivel még a Mátrix című film is foglalkozott.

Ez az érzés azt sugallja, hogy az adott történés vagy dolog már egyszer megtörtént, méghozzá pontosan ugyanúgy.

Az agyunk próbálja ezt elhitetni velünk, vagy valami másról van szó?

A tudomány sokáig nem talált megoldást a déjá-vu jelenségre, és számos különféle elmélet látott napvilágot arról, hogy mi lehet.

Bár mindez csupán néhány másodpercig tart, de addig tényleg roppant érdekes és végtelenül zavarba ejtő dologról van szó. Eddig nem igazán tudtuk, hogy mégis mitől keletkezik ez az érzés.

A szakemberek hosszas vizsgálatai és az azokból nyert eredmények szerint

ez egyszerű memóriatorzulás, és valójában onnan ered, hogy valami nagyon ismerős élményhez hasonlít az átélt helyzet.

Azonban tudományos bizonyítékot mind a mai napig nem sikerült felmutatni erre az elméletre, mint ahogy egy korábbi elméletre sem, miszerint a déjá vu úgy keletkezik, hogy az egyik szemünkbe hamarabb jut el a infó, a látott kép, mint a másikba, és mire egy ezred másodperc alat feldolgozzuk, már az az érzésünk lesz, mintha láttunk volna ezt.

Korábban már az is felmerült, hogy a déjá-vu valójában előző életekből származó emlékek kivetülései.

Mások ennél is tovább menve azt gondolják, hogy párhuzamos dimenziók egyfajta áthallása.

A St. Andrews Egyetem képviseletében Akira O’Connor rálelhetett a végső megoldásra a rejtéllyel kapcsolatban. Egy agyi kutatás során ugyanis a déja-vu miatt a frontális területek - ahol a döntéshozatalok is születnek - mutatott aktivitást.

O’Connor úgy véli, hogy ezek a frontális régiók valószínűleg az emlékeket ellenőrzik, keresve a hibákat, és azonnal aktiválódnak, amint eltérést tapasztalnak.

Stefan Köhler (Western Ontario University) szerint a déja-vu folyamán valószínűleg az agyban egyfajta konfliktusmegoldás történik, ám ahhoz, hogy ez a teória egyértelmű bizonyítékot nyerjen, még elég sok kutatást kell végezni.

Ez egyúttal azt jelenti így, hogy a frontális területek ellenőrzik a folytonossági hibákat aközt, hogy mire emlékszünk, és mit tudunk, hogy megtörtént.

OSZD MEG másokkal is!

tudomány rejtély rejtélyek déjá vu


Megtekintések száma: 24136





Szólj hozzá Te is a cikkhez

Ez is érdekelhet