Ez találmány forradalmasíthatná a közlekedést: óriási haszna lenne szerte a világban!

2018. április 21., szombat




Kíváncsiak vagyunk, hogy mikor jelenik majd meg hazánkban is!

Korábban már készült olyan találmány, ami ehhez volt fogható, de a biciklikhez legyárottt kiegészítő messze nem úgy működött autóknál, ott ugyanis másoka terhelések és a rá ható erők.

Azonban évekkel később egy olyan koncepciót fejlesztettek ki, mely megreformálhatná a közlekedést.

Nincs többé durrdefekt, sem egyéb kerék sérülés. Sőt, jóval könnyebbé is válnak a gumik. És nem utolsó sorban nem csak strapabíró, de a tereptárgyakon és egyéb akadályokon is sokkal könnyebben lehet velük átjutni a tesztek alapján...

A kutatások során bebizonyosodott, hogy a defektmentességen kívül előnye még, hogy sokkal kevésbé hajlamos a vízen való felúszásra, azaz az aquaplaningre, így vizes úton nagyobb biztonságot nyújt.

Hátránya, hogy bizonyos sebesség felett (kb. 70 km/h) kellemetlenül hangossá válik, valamint 5%-kal nagyobb a súrlódási tényezője mint egy hagyományos radiális abroncsnak. 

A francia gyártó ilyen kerekeivel szerelik a Segwayeket. Az egyik legnagyobb japán gumigyártó, a Bridgestone is kísérletezik ilyen technológiával.

A levegő nélküli kerék legfontosabb előnye, hogy sokkal jobban tűri a sérüléseket, mint a pneumatikus abroncsok.

Nem ereszt le és nem kap defektet, mint a hagyományos gumik, sőt, bizonyos mértékig a futómű szerepét is átveszik a műanyag küllők. A Michelin most a szériagyártást is beindította az Egyesült Államokban, pontosabban a dél-karolinai Piedmontban, ahol már nagy szériában is elő tudják állítani.

A francia gyártó már korábban is eladott néhány ezer példányt az új típusú kerékből – hivatalosan már tavaly óta piacon van a Tweel – de ezeket még kis sorozatban, nagyrészt kézi munkával állították elő.

Egyelőre úgy tűnik, hogy a levegő nélküli abroncsoknak a munkagépek piacán lehet komolyabb jövője, mivel a nagy sebességű haladáskor fellépő problémákat egyelőre nem tudták megoldani.

Ez azonban csak idő kérdése a mérnökök és szakemberek szerint.

Ha sikerül ezt az egy problémát kiküszöbölni, akkor mindent megváltoztathat, és a hétköznapi személyautók közlekedésében is végigsöpörhet mint lehetséges következő generációs újítás.

OSZD MEG másokkal is!

tudomány technológia technika érdekes hihetetlen


Megtekintések száma: 29405





Szólj hozzá Te is a cikkhez

Ez is érdekelhet