Ez vár az emberi civilizációra 2020-ban: Brexit, elnökválasztás, természeti katasztrófák

2019. december 29., vasárnap
Igazán mozgalmas év vár ránk hamarosan...

Egy nappal hosszabb lesz a 2020-as esztendő, mint a tavalyi, ez ugyanis szökőév, így február 28. után nem március 1-jét mutat a naptár, hanem február 29-et.

Az új esztendőben nem lesz annyi hosszú hét vége, mint 2019-ben, csak karácsonykor, húsvétkor és augusztus 20-án lesz négy egybefüggő pihenőnap, ezeket augusztus 29-én és december 12-én, szombaton kell ledolgozni.

Háromnapos hét vége május 1-én és október 23-án lesz, március 15. és november 1. most vasárnapra esik.

Brexit

Nagy-Britannia elkezdi a kilépést az Európai Unióból. De egyetlen magyar munkavállalónak vagy diáknak sem kell elhagynia az Egyesült Királyság területét 2020. január 31-én. A jövő december végéig tartó átmeneti időszakban érkező uniós polgárok is azonos jogokkal rendelkeznek majd, mint az a 3,5 millió ember, aki már korábban költözött a szigetországba a 27 tagállam valamelyikéből – ígérte Iain Lindsay, Anglia budapesti nagykövete.

Szökőnap

Egy nappal hosszabb lesz az idei év, 2020 ugyanis szökőév: február 28-a után nem március 1., hanem február 29. következik. A szökőnap szinkronba hozza a naptárt a csillagászati idővel.

A Wikipédia cikke szerint az évszakok és a csillagászati események nem egész számú napok szerint ismétlődnek, ezért a naptár, ami ugyanannyi napot tartalmaz, minden évben elcsúszik a világ eseményeihez képest. Ha időnként beillesztünk egy plusznapot az évbe, ez a csúszás korrigálható.

A Kiss utolsó fellépése

Robbanások, riffek és repülő szuperhősök: a Kiss utolsó turnéjának állomásai közé került a magyar főváros is. Paul Stanley, Gene Simmons, Eric Singer és Tommy Thayer vért és tüzet okád majd: rakétákat lőnek ki a hangszereikből, sőt a rajongók felett is szállnak. Klasszikus sminkjükben több mint két órán keresztül játsszák majd dalaikat.

Amerikai elnökválastás

A Moody’s Analyitics szakértői októberben azt jósolták, hogy Donald Trumpot újra fogják választani 2020-ban, ha a gazdaság jó formában lesz. Tanulmányuk szerint, ha a választók a pénztárcájuk alapján döntenek majd, Trump marad az elnök. Kiderül! Az Egyesült Államokban négyévente tartanak elnökválasztást. Nem közvetlenül választják meg az elnököt, hanem az 538 elektorból álló elektori kollégium dönt a személyéről.

2020-ban lesz épp:

10 éve – hogy kormányra került a Fidesz.

20 éve – hogy átvitték a koronát a Nemzeti Múzeumból a Parlamentbe az első Orbán-kormány idején.

30 éve – hogy lezajlott a rendszerváltás, demokratikus választásokat tartottak, és felállt az első szabadon választott kormány az MDF vezetésével.

Az egyes jövőjósok szerint pedig a klímaváltozás fölerősödése miatt temrésuzeti katasztrófák sorozatára is számítaniunk kell majd.

OSZD MEG másokkal is!

érdekes hihetetlen életmód jövő


Megtekintések száma: 51162

Szólj hozzá Te is a cikkhez

Ez is érdekelhet