Ezek a bizarr összetevők alkotják élelmiszereinket: ha meglátod a listát, lehet, hogy többé nem eszel belőlük!

2017. augusztus 9., szerda




Emberi hajszál bíbortetű, szén-monoxid. Ez még csak néhány azok közül, melyek mind benne van abban, amit megeszel. Mutatjuk mi, és hogyan!

Tudod, hogy miért is annyira édesek az ízek egyes ételeknél, miért fényes a cukorka, vagy hogy egyes joghurtok miért olyan szép rózsaszínűek?

Mert bizarr adalékok találhatók meg bennük. Leírjuk a listát, hogy legyen min szörnyülködnöd és elmondjuk mi miben van benne, hogy kerül bele:

  • szén-monoxid
  • hajszálak
  • bíbortetű
  • kovasav
  • vírusok,antibiotikumok
  • hódok szagmirigyei

Hiszed vagy sem, utána lehet nézni, de többek között a joghurtok rózsaszín színét és egyes rúzsok, egyéb kozmetikai termékek színét a bíbortetű adja. Ezeket ugyanis gyakran kárminnal, vagyis a bíbortetű nőstény egyedeinek összezúzott szerveinek és testének felhasználásával színezik.

A cukorka fényességet is egy Thaiföldön őshonos tetű segíti elő, a Kerria lacca. Ennek a rovarnak a gyantaszerű váladékából készül az a tisztított anyag, mellyel bevonják a cukorkákat. Elsősorban gyógyszerészeti mázként, illetve fényezőanyagként, bevonó szerként alkalmazzák, de ettől olyan csillogó minden más.

A húsiparban is megdöbbentően nagy titkok rejlenek. A szén-monoxidot a darált marhahús, a tilápia vagy a tonhal csomagolásához és tartósításához is felhasználják, mivel hozzájárul a hús pirosas színének megőrzéséhez. Elméletileg teljesen ártalmatlan az emberi szervezetre. Elméletileg...

A kovasav a kávéban található meg, ami alapvetően a földkéregben van, méghozzá nagy mennyiségben, ez egyfajta ásvány. Az élelmiszeripar por formájában használja fel mivel meggátolja a csomósodást. A szilícium-dioxidot csak meghatározott termékekhez, például szárított, porított élelmiszerekhez, reszelt vagy szeletelt sajthoz, fűszerekhez, levesporokhoz, kávékrémporokhoz, táplálékkiegészítőkhöz vagy konyhasóhoz adagolják.

Természetesen a tej tele van különféle antibiotikumokkal, de néha akár vírusokkal is. Vannak olyan hasznos vírusok, bakteriofágok, melyeket az élelmiszeripar alkalmaz egyes termékekre, például a konyhakész húsárukra.

Az L-cisztein (E920) a tésztákat rugalmasabbá és könnyen gyúrhatóvá teszi, emellett javítja gázmegtartó képességüket, így a péksütemény sokáig megtartja levegős állagát, valamint erősíti a savanykás élelmiszerek ízét, így sokszor alkalmazzák az aromák ízének kikerekítésére. 

Azonban ezt a ciszteint sósav segítségével keratinban gazdag szövetekből, például emberi hajból, állati szőrből vagy tollból nyerik ki.

És vajon mi van a vaníliafagyiban? A hódok szagmirigyeinek, vajszerű, narancsos-barnás váladéka, vagyis annak származéka, ami nem éppen étvágygerjesztő, nem igaz?

OSZD MEG másokkal is!

egészség feltáró élelmiszeripar


Megtekintések száma: 27249





Szólj hozzá Te is a cikkhez

Ez is érdekelhet