Ezek a képek az Alpok gleccsereiről mindent elmondanak, amit a globális felmelegedésről tudni kell! További képek a cikkben!

2019. augusztus 9., péntek
Hatalmas hőség tombol szeret a világban, és soha nem látott meleg rekordok dőlhetnek meg. Mindeközben az Antarktiszról nemrégen a világtörténelem valaha regisztrált legnagyobb jéghegye szakadt le.

Az Alpok gleccserei rengeteg jeget vesztettek el az elmúlt hónapokban. Egyre fogynak a jégfolyamok Európában, mind a világban egyaránt.

A hőségtől ezek a gleccserek szó szerint felolvadnak, majd elpárolognak, ne beszélve arról, hogy ezzel komoly ökológiai katasztrófát hozhatnak magukkal.

Önmagában a nemrég leszakadt jéghegy olyan beláthatatlan hatással lehet a klímára, hogy néhány éven belül még szélsőségesebbé válhat az időjárás.

Európában, a kontinens síterepei elnéptelenedtek, a hó rendkívül intenzíven olvad ilyen hőségben. Például a 3000 méter felett elhelyezkedő Stelvio gleccserből – ami általában egész évben fontos síterepnek számít – idén csak a csupasz gránit maradt. Ameddig a szem ellát elhagyatott felvonók, síliftek és szürke hófoltok képe tárul elénk.

A szokásosnál ugyanis jóval több hó és jég olvadt e most, ami miatt már Európa-szerte alig van olyan hegycsúcs, ahol még háborítatlan a hó.

Az elkövetkező években ráadásul ezen utolsó megmaradt havas vidékek is örökre felolvadnak - jelentették be a klímakutatók az előrejelzéseik alapján.

OSZD MEG másokkal is!

tudomány klímaváltozás felmelegedés extrém időjárás


Megtekintések száma: 78129

Szólj hozzá Te is a cikkhez

Ez is érdekelhet