Ezek az ételek egészségesnek tűnnek, de nem diétásak

2017. március 9., csütörtök
Ami egészséges, nem feltétlenül diétás is, és fordítva. Erre mutatunk néhány példát!

Először is érdemes tisztában lenni azzal, hogy ami egészségesebb, még nem feltétlenül diétás, és fordítva.

Aki szeretne egészségesebben és diétásan is étkezni, igazán oda kell figyelnie, hogy mit, és hogyan fogyaszt! Erre mutatunk most néhány példát!

Nyilván először érdemes tisztázni mit értünk egészséges étrend alatt. A kólánál például sokkal jobb a szervezetnek az almalé, ám a klasszikus palackozott formája tele van cukorral. Ezért a 100%-os préselt és szűretlen formáját ajánljuk hazai termelőktől, és nem a bolti verziót.

Tévhit, hogy a párolt zöldségből kiveszne minden vitamin, hiszen néhánynak pont attól lesz nagyobb az antioxidáns tartalma, ha némiképp megpároljuk fogyasztás előtt.

A főtt répában így például több lesz a sárga színért felelős karotin, míg a párolt paradicsomban a likopin, ami egy sor krónikus betegség megelőzésében játszhat fontos szerepet, köztük a prosztatarák, a szívbetegségek és az időskori vakság megelőzésében.

A likopin antioxidáns hatásával csökkenti a szervezet szemmel látható - bőr ráncosodása - és nem látható idő előtti öregedését.

A sushi, bár a rizs és az alga miatt nem számít egészségtelennek: semmiképp sem éppen fogyókúrás termék, mert egyetlen szusitekercs akár 290-350 kalóriát és közel 2,5-4 szelet kenyérnek megfelelő szénhidrátot is tartalmazhat!

A szójaszósz sem egészséges, ha a só helyett szeretnénk használni, ugyanis a szójaszósz gyakorlatilag folyékony só, és nyomokban glutént is tartalmazhat. Ugyanez a helyzet a mézzel. Az igaz, hogy sokkal egészségesebb a cukornál, de a kalóriák száma jóval több benne ezért jobban hizlal.

A popcorn mint nassolni való például meglepő módon kétszer annyi antioxidánst tartalmaz, mint egy alma. Meglepő ugye? Legalább annyira, mint a tény: a sajtban több a kalcium mint a tejben!

Bizonyos mértékkel fogyasztott alkohol is orvosság, a vörösbor például az érfalakat támogatja, meg a keringést, hiszen vérserkentő, és az is tévhit, hogy a különleges olajok, mint például kókuszolaj, csak jó lehet, ugyanis felmelegítve méreganyag szabadulhatnak fel, mint például a lenolaj esetében. Van ami csak salátára lett kitalálva.

Végül, a zsírszegény termékekben nincs annyi vitamin, vagy egyáltalán nincsen, összehasonlítva a normál tejtermékekkel, amikben a zsír miatt megtalálható D, E, A, és K vitamin is!

Forrás: Tudnodkell.info

egészség egészség megelőzés


Megtekintések száma: 70753

Szólj hozzá Te is a cikkhez

Ez is érdekelhet