Ezeken a helyeken találhatunk életet az elkövetkező 20 évben!

2016. május 9., hétfő




Rengeteg érdekes, számunkra ismeretlen objektum vagy égitest kering az univerzumban. Rejtélyes, bolygószerű alakzatok, saját naprendszerükből kiszippantott planéták, egyéb tárgyak. De vajon hol bukkanhatunk nagy eséllyel az élet nyomaira az elkövetkező 20 évben? Összeszedtünk a legesélyesebb lehetőségeket, jelölteket.

Ismeretlen eredetű üstökösök?

Egy bizarr, csóvát nem húzó üstököst figyeltek meg amint áthalad a naprendszeren 2014-ben. Az üstökösöktől nem volt megszokott, hogy csóva nélküliek legyenek, ezért a C/2014 S3 hamar felkeltette a csillagászok érdeklődését.

C-2014-S3

Mielőtt eltűnt a naprendszerből, alaposan szemügyre vették, tanulmányozták.

Az üstökös fizikai megjelenése sokkal inkább hasonlított egy belső bolygóövből kilökődött valamire, mint egy üstökösre, így eredetét még nagyobb rejtély övezte.

ustokos-ikrek

Számtalan elméletet, teóriát gyártottak, hogy honnan származhat, biztosat azonban nem tudni. Talán egy kozmikus becsapódás törmeléke, vagy egy megsemmisül bolygó darabja, mely tovább sodródik a világűrben.

Sokak szerint nagy eséllyel találhatunk a jövőben különféle organikus „spórákat” ezeken az űrsziklákon. Gondoljunk csak bele, messziről jöttek, több olyan környezeten is átutaztak, ahol „megfertőződhettek” az élettel.

3 különös tárgy

A csillagászok nemrég 3 olyan exobolygót fedeztek fel, melyek egy apró törpecsillag körül keringenek, és

a naptól való távolságukból megállapították, hogy a lakható zónán belül helyezkednek el.

Mindemellett az is szenzációs felfedezésnek számított, hogy az eddigi legközelebbi lakható bolygókat fedezték fel. Alig 40 fényévre vannak ugyanis tőlünk.

Ez persze ma még hatalmas távolság, de ha a NASA térhajtóműve bejön, vagy az Oroszok atommeghajtású prototípusa, akkor ez a 40 fényév könnyedén elérhető távolság lesz akár 50-100 éven belül.

Könnyen elképzelhető, hogy van is élet ezeken a bolygókon, hiszen minden feltétel adott ehhez. Ez pedig azt jelenti, hogy érdemes enne a közelükbe küldeni a jövőben több szondát is. Stephen Hawking egyik jövőbeni nagyszabású terve az elkövetkező 20-40 évben bizonyosan elérheti ezeket a bolygókat.

A Titán óceán tavai

Az elmúlt években a Titán megmutatta, hogy nem egy élettelen, kies vidék. Bár konkrét organizmusokat nem találtak rajta, mert az égitesten rengeteg a metán, azonban

elméletben nem zárható ki, hogy létezhet rajta egy metán alapú élet.

Új kutatások és felvételek bizonyítják, hogy óriási kiterjedésű metánból álló tavak tarkítják felszínét. A tudósok egyre kíváncsibbak arra, hogy ezekben a metán tavakban, ha lemerülnének, vajon mit találnának.

titan-hold

Ugyanis sokan azt feltételezik, hogy létezhet egy nem szén alapú élet is, mely a Titán zord körülményeihez alkalmazkodva evolúciós fejlődésnek indult, és legalább kezdetleges életformák megjelentek a Titánon.

A Földön az elmúlt néhány évben találtak egy olyan organizmust, mely egy mérgezőanyaggal táplálkozott, mi több, beépült a szervezetébe.

A Mono-tónál talált élőlény azóta is heves viták tárgyát képezi, mert sokan próbálták és próbálják megcáfolni a felfedezést.

titan-hold-sziget

Azonban a friss kutatások is azt mutatják az ügyben, hogy igen is, létezhetnek akár a Földön is nem szénre alapuló organizmusok.

A Titán tavai tehát érdekes dolgot rejthetnek. Akár egy komplett élővilágot.

[caption id="attachment_7259" align="aligncenter" width="740"]a-titan-felszine A Titán felszíne - fantáziarajz.[/caption]

De ha csak organikus sejteket, vagy egyéb apróbb, mikroszkopikus élőlényeket, már az is hatalmas szenzáció lenne. Hisz ha itt, a naprendszerben, egy életre látszólag totálisan alkalmatlan holdon is kialakulhat az élet, akkor az univerzum valószínűleg hemzseg az élettől.

Az Európa jégfelszín alatti óceánjai

Az Európa jégfelszíne folyékony óceánokat takar. A tényt néhány éve sikerült teljes bizonyossággal megerősíteni, ettől kezdve pedig az élet egyik lehetséges helyeként beszélnek róla a tudósok.

europa-hold

A jég alatti óceán egyrészt védve van a káros ultraibolya sugárzástól, másrészt egyfajta zárt teret alkot, így bármi is alakult ki a mélyén, az zavartalanul tudott továbbfejlődni, burjánzani.

A felszín alatti óceán jégkása-szerű halmazállapotban lehet, így nem csak organikus életformák, amőbák, hanem összetettebb élőlénye is lehetne benne.

[caption id="attachment_8656" align="aligncenter" width="740"]az-europa-jege-alatt illusztráció arról, hogy milyen lehet majd egy felszín alatti expedíció a jövőben.[/caption]

Minderre persze még nem találtak egyértelmű bizonyítékot, de nagyon is ígéretes lehet az elkövetkező években induló életet kereső expedíciók számára.

 

Mars – földalatti élet a Vörös bolygón

A legtöbbször a Marsot szokták emlegetni, mint lehetséges bolygó, mely életet rejt a felszín alatt. Egy 1969-es felvétel, melyet annak idején egy négyhírű, hiteles tudományos műsorban is bemutattak, egy nemzetközi űrexpedíció Marsra való leszállásának pillanatait mutatja.

Amikor a leszállómodul eléri a talajt, az egyik asztronauta észreveszi, hogy valami elkezd mozogni a Mars vörös homokja alatt.

A felvételt rengetegen vizsgálták meg azóta, de a legtöbben úgy tartják, hogy hiteles. Ha pedig így van, az azt jelenti, hogy a NASA már a hatvanas évek végén embert tudott küldeni a vörös planétára.

mars-felszin

A kevésbé elrugaszkodott emberek azonban nem hisznek az ilyesmiben. Azonban még őket is meg lehet győzni a tiszta tudománnyal, ugyanis nemrég tette meg a NASA a nagy bejelentést, miszerint folyékony víz jelenlétére bukkantak a bolygón.

mars-felszine-kep

Vagyis ha víz van, akkor innen már csak egy lépésre van az, hogy életet, vagy legalább mikroorganizmusokat találjanak a bolygón.

A különféle elméletek szerint a Mars felszíne alatt néhány méterrel olyan nedves a talaj, hogy egy komplett ökoszisztéma alakulhatott ki benne. Különféle csúszómászók, férgek és giliszták, de még bogarak is lehetnek benne.

idegen-vilagok

Hogy pontosan melyik helyen találjuk meg az életet az elkövetkező 20 évben, még rejtély, de a fent felsorolt helyek lehetnek a legnagyobb esélyesek arra, hogy kikerüljön közülük a győztes. A naprendszerben még ezeken kívül is számos hely van, ahol váratlanul rendezett organikus élet nyomaira bukkanahtunk. Minden csak idő kérdése...

tudomány űrkutatás


Megtekintések száma: 5595





Szólj hozzá Te is a cikkhez

Ez is érdekelhet