Ezeket a családtámogatásokat szüntetne meg a baloldal?

2022. január 31., hétfő
2010 óta az Orbán-kormány 3,5-szeresére növelte a családtámogatásokra fordítható összeget, azonban ha a baloldal kerülne kormányra, akkor ennek jelentős részét megszüntetnék. Orbán Viktor péntek reggel arról beszélt, hogy a Fidesz ezeket a támogatási formákat megtartja, sőt még újak is jöhetnek. Most összegyűjtöttük, milyen támogatási formák futnának ki ebben az évben, és eddig milyen eredményt hoztak.

Amennyiben nyer a Fidesz, ezek a támogatási formák maradnak, sőt még újak is jöhetnek. A saját gyermekeinkre akarjuk hagyni az országot, nem idegenekre

- jelentette ki Orbán Viktor miniszterelnök péntek reggel.

Közölte, hogy az elmúlt 12 évben sok dolog épült fel Magyarországon; a fizikai épületek mellett egy stabil politikai rendszer és egy gazdasági rendszer is. Kiépült egy új adó- és bérrendszer, a családtámogatási rendszer. Elmondta, hogy azért van még munka:

Új elemeket is be kell építeni a családtámogatási rendszerbe, de erre csak akkor lesz lehetőség, ha kapunk még négy évet.

Mi a bevándorlást nem akarjuk követni, és azon dolgozunk, hogy olyan körülmények legyenek, hogy merjenek az emberek gyereket vállalni – tette hozzá.

Mint arról korábban beszámoltunk, egy háromgyermekes családnál tett látogatást a napokban a miniszterelnök, aki megígérte, hogy ha áprilisban nyernek, akkor meghosszabbítják és kibővítik a családtámogatások rendszerét. Orbán Viktor a Győr-Moson-Sopron megyei Kóny községben látogatta meg Tóth Gábor tűzoltót, feleségét, Pálmát és három gyermeküket, akik a falusi csokból újították fel házukat.

A 12 éve épülő magyar családtámogatási rendszer egyértelműen eredményes, mivel a legújabb adatok szerint

2021-ben 93 000 gyermek jött világra, a születések száma utoljára 2016-ban volt ilyen magas,

72 000 pár kötött házasságot,

a házasságkötések száma utoljára 1986-ban volt ilyen magas,

a teljes termékenységi arányszám 1,59-re nőtt a 2010-es 1,25-ös értékhez képest,

24 ezerről 15 ezerre csökkent a válások száma (2010-2020),

40 ezerről 24 ezerre csökkent az abortuszok száma (2010-2020).

Mindezeket az eredményeket úgy sikerült elérni, hogy 2010-hez képest jelentősen csökkent a szülőképes nők száma, és ebből következően a lehetségesen házasulandók száma is.

Amennyiben tehát a baloldal hatalomra kerülne, akkor az alábbi családtámogatási intézkedések szűnnének meg 2022 második felében:

A babaváró hitel

Az otthonfelújítási támogatás

A falusi csok

A Zöld Otthon Program

A nagycsaládosok autóvásárlási támogatása

Most pedig nézzük, hogy a fenti intézkedések milyen hatást gyakoroltak a családok életére és a magyar gazdaságra!

Babaváró hitel

A Magyar Nemzeti Bank Lakáspiaci jelentése szerint 2015 óta a családokat csaknem 1400 milliárd forintnyi lakáscélú forráshoz juttatták. Ennek 47 százalékát a csokos kölcsön, 45 százalékát a csok vissza nem térítendő milliói, nyolc százalékát pedig az adó-visszatérítések adták.

EZEN TÚLMENŐEN A BABAVÁRÓ TÁMOGATÁSOK JELENTŐS RÉSZE, BECSLÉSEK SZERINT MINTEGY 1100 MILLIÁRD FORINT IS LAKÁSCÉLT TÁMOGATOTT.

Ahhoz, hogy Magyarországon a teljes termékenységi arányszám értéke az elmúlt évek 1,49-es értékéhez képest 2021-re 1,59-ra javult, a jegybank szerint az otthonteremtési intézkedések érdemben hozzájárultak.

Otthonfelújítási támogatás

Legfrissebb adatok szerint már több mint 88 ezer kérelem érkezett az otthonfelújítási támogatásra. A gyermeket váró vagy nevelő családokat segítő otthonteremtési programot 2021. január óta gazdagítja a hárommillió forintos, vissza nem térítendő felújítási támogatás, amellyel a kormány a családok anyagi mozgásterét tovább bővítette.

AZ OTTHONFELÚJÍTÁSI TÁMOGATÁSRA KIFIZETETT ÁLLAMI TÁMOGATÁSOK ÖSSZEGE ORSZÁGOSAN MÁR MEGKÖZELÍTI A SZÁZMILLIÁRD FORINTOT. EDDIG ÖSSZESEN 277 MILLIÁRD FORINT ÖSSZEGŰ LAKÁSFELÚJÍTÁST VALÓSÍTOTTAK MEG A MAGYAR CSALÁDOK A TÁMOGATÁS ÖSZTÖNZŐ EREJÉNEK KÖSZÖNHETŐEN.

A lakhatás biztonságát, a gyermeket nevelő családok otthonának kényelmét szolgáló maximum hárommillió forintos otthonfelújítási támogatás iránti igény annak meghirdetése óta folyamatosan emelkedik.

A falusi csok

BŐ KÉT ÉV ALATT TÖBB MINT 27 EZER CSALÁD IGÉNYELT TÁMOGATÁST MINTEGY 150 MILLIÁRD FORINT ÉRTÉKBEN.

A falusi csokkal kapcsolatos kormányrendelet egyelőre idén júniusig hatályos.

Országszerte élénkült a lakáspiaci kereslet és kínálat, olyannyira, hogy tavaly a települések 91 százalékában meghirdettek eladásra lakóingatlant. Az Ingatlan.com saját adatain alapuló elemzése szerint az ország 3155 településéből ez 2869 olyan helységet jelent, ahol eladó ingatlan található. Összesen a települések 94 százalékánál volt érdeklődés eladó lakásra vagy házra. 2016-ban öt százalékkal kevesebb helyen hirdettek meg lakóingatlant és négy százalékkal kevesebb helyen keresték őket.


Megtekintések száma: 3343

Szólj hozzá Te is a cikkhez

Ez is érdekelhet