Ezeket a dolgokat többé ne használd majd 2017-ben!

2016. december 28., szerda




Vannak dolgok, amik nem csak a környezetünkre, de a saját egészségünkre is károsak lehetnek. Íme, néhány dolog, amit jobban tennéd, ha hanyagolnál 2017-ben!

A tudomány fejlődésével egyre több mindent találunk ki, és bizonyos dolgok helyettesítésére is éppen eljött az idő.

A hétköznapjainkban ugyanis egy csomó olyan dolgot használunk, csomó olyan dologgal érintkezünk, amik bele sem gondolunk, hogy mennyire környezetszennyezőek lehetnek. Némelyikük pedig még az egészségünkre is károsak.

Fogkrém

Azt nem javasolhatjuk, hogy ne moss fogat 2017-től kezdve, de azt igen, hogy nagyon nézd meg, mit vásárolsz. Az idei évben (2016) ugyanis kiderült, hogy bizonyos fogkrémek olyan anyagokat tartalmaznak, amik nem tesznek jót a szervezetünknek.

Ez az anyag egy mikroszkopikus műanyag származék, mely nem csak szervezetünkbe juthat be, de annyira kicsi, hogy a víztisztító rendszerek nem képesek kiszűrni, ergo egyre inkább szennyezik az ivóvíz készleteinket.

Az ilyen mikroszkopikus anyagok ráadásul nem is minden esetben tudnak lebomlani, és nem csak a fogkrémekben, de más kozmetikai szerekben, krémekben és bőrradírokban is megtalálhatóak.

Nedves törlőkendő, wc papír

Hisszük vagy sem, a legtöbb nedvesített papír vagy törlőkendő nem bomlik le úgy, mint a toalett papírok nagy része, melyek manapság biológiailag lebomló anyagokból készülnek. 

Egy nedvesített toalett papír ráadásul el is dugíthatja a földalatti csöveket, vagy komoly gondot okozhat a vízhálózatban.

A tény, hogy nem bomlik le, csak tovább rontja a helyzetet, mert a vizet is szennyezi, és a környezetet is tönkreteszi.


Kínai evőpálcikák

Első hallásra talán sokan nem is értik, miért ne használjanak ilyet, hiszen fából van, az pedig egy természetes anyag, és nem is szennyezi a környezetet.

Igen ám, de ezeket a pálcikákat az Ázsiában található esőerdők fiából gyártják a CNN oknyomozó riportjainak információ alapján. 4 millió fa szükséges az évi 57 millió darab evőpálcika legyártásához.

Eldobható borotvák

Csábítóan hangzanak, mivel olcsók, egyszer használatosak, és utána azonnal el lehet dobni. Azonban műanyagból vannak, szennyezik a környezetet, és a fenntartható fejlődés ellen valóak.

Csak az Egyesült Államokban évente kétmilliárd darabot dobnak ki, ami nagyon erősen szennyezi a környezetet, és a légkört is, ahogy a műanyag lassan oxidálódni kezd, de nem bomlik le teljesen. Használd helyette drágább, de tartós borotvát, amivel csökkented az évi műanyagszennyezést, és rávezeted a gyártókat arra, hogy ne gyártsanak felesleges műanyag hulladékokat.

Eldobható elemek

Egyrészt ma már nem divat őket használni, másrészt iszonyatos mértékben képesek szennyezni a környezetet, ugyanis idővel szétrobbannak, kiolvadnak, és belső, savas tartalmuk a földbe juthat. Ezek az elemek rengeteg higanyt, kadmiumot tartalmaznak.

Használjunk helyettük inkább újratölthető elemeket, akkumulátorokat. Ezek nem csak sokkal környezetbarátabbak, de élettartamuk is sokkal nagyobb. Arról a kényelmi szempontról nem is beszélve, hogy nem kell állandóan új elemeket vásárolnunk.

Fogamzásgátlók

A fogamzásgátlás jó dolog, de manapság egyre több szakember javasol inkább más alternatívákat. Ugyanis a fogamzásgátlás rengeteg káros hormont juttat a szervezetbe. Egyre divatosabbak a hormont nem tartalmazó készítmények, azonban egy kutatásból kiderült, hogy még ezek is nagy mennyiségben tartalmaznak különféle hormonokat, csak valamivel kisebb mértékben.

Rengeteg kutatási eredmény igazolja, hogy a fogamzásgátlók összefüggésben állhatnak egyes depressziós betegségek kialakulásával, vagyis jelentősen növelhetik annak kockázatát.

Ráadásul sokan nem számolnak azzal, hogy egyes emberek a wc-n lehúzva a szennyvízhálózatba juttatják, és végső soron visszapörög a rendszerbe, így egyre nagyobb fogamzásgátló származék tartalma van az ivóvíznek, és a természetben előforduló vízforrásoknak, ami az élővilág szaporodási ütemét gátolhatja.

Láthatod, hogy mennyi mindenen múlik a Földünk, és saját egészségünk állapota. Ezért ha valamit szeretnél megfogadni, akkor ezeket mindenképpen fogadd meg, tégy te is egy kicsit a környezetért, és saját magadért!

környezetszennyezés egészség egészség megelőzés


Megtekintések száma: 42100





Szólj hozzá Te is a cikkhez

Ez is érdekelhet