Ezért imádják sokan a töpörtyűt! Aki rendszeresen eszi, ritkán látja az orvost!

2018. február 28., szerda




Rengeteg pozitív egészségügyi hatása van.

Nem véletlen, hogy dédmamáink nagyon sokszor ették és szerették is a töpörtyűt.

A töpörtyű fogyasztása ugyanis kevesen tudják, de rengeteg jótékony hatással van a szervezetre. Talán nem véletlen, hogy akkoriban nagyon ritkán látta az orvos.

A szalonnáról már régóta tudnivaló, hogy nagymértékben megerősíti az immunrendszert, mivel rengeteg benne az Omega-6 zsírsav.

Képes a koleszterinszint csökkentésére, és javítja a szervezetünk elleálló képességét.

Sokan mondják, hogy a zsírok fogyasztása egészségtelen, de ez nem így van. Legalábbis nem teljesen így van.

Zsírok kis mennyiségben jótékony hatással vannak a szívre és a véredényekre, a szalonna szabályozza a belső szervek izmainak összehúzódásait, beleértve a szívizmot is és az érnyomást.

A dohányosoknak jó, ha fogyasztanak kis mennyiségű szalonnát, mivel az szelént tartalmaz, ami erősíti az immunrendszert és megakadályozza az oxidációt.

Így a dohányzás okozta károsodások részben csökkennek.

A szalonna az alkoholmérgezést is enyhíti, mivel a gyomorfalat zsírral vonja be, így megakadályozza az alkohol gyors felszívódását.

A disznózsírt időtlen idők óta használják a népi orvoslásban.

A népi gyógyászat ugyanis mindig is jobban tudta, hogy mi kell a szervezetnek, ráadásul mellékhatásoktól mentesen, nem úgy, mint a modern gyógyszerek.

A lényeg, hogy finom és friss zsírszalonnát vásároljunk a hentesnél, és már foghatunk is neki. 10 kg szalonnából 5-6 kg zsírunk, és kb. 2 kiló töpörtyűnk lesz.

Nagyon könnyű elkészíteni.

A szalonnát vágjuk kb. 2 centis kockákra, tegyük egy zománcozott edénybe, és kilónként fél deciliter vizet öntsünk hozzá. A víz azért szükséges, mert a szalonna a gőzben jobban megpuhul, és több zsírt enged ki.

Kis lángon sütögessük, olvasszuk, és közben kavargassuk folyamatosan, főleg a vége felé.

Ne hagyjuk, hogy a töpörtyű teljesen lesüljön, mikor már nem habzik a zsír és letisztult, merőkanállal kezdjük eltávolítani egy részét egy másik edénybe.

Akkor leszünk készen, amikor az aranybarna töpörtyű szépen a fehér zsír tetején marad.

OSZD MEG másokkal is!

egészség életmód egészség megelőzés táplálkozás


Megtekintések száma: 63458





Szólj hozzá Te is a cikkhez

Ez is érdekelhet