​EZÉRT kell a fiatal, egészséges embereket is beoltani a koronavírus ellen a szakértők szerint

2021. május 8., szombat




Fontos 6 érv hangzott el, ezen mindenkinek érdemes elgondolkodnia!

"Fiatal vagyok, minek oltassam be magam?"

"Teljesen egészséges vagyok, x éve nem voltam orvosnál, minek oltassam be magam?"

"Ha el is kapom, úgyis könnyen kiheverem, nem fogok belehalni. Minek oltassam be magam?"

Biztosan sokaknak ismerősek ezek a mondatok, vagy azért, mert ők mondták, vagy azért, mert másoktól hallották. Sok fiatal felnőtt vélekedik így a koronavírus elleni oltásról, amit nem akarnak beadatni maguknak. Nálunk, Magyarországon sokan csak azért gondolhatták meg magukat, mert a védettségi igazolványhoz kötnek sok kikapcsolódási, szórakozási, sportolási lehetőséget, ehhez pedig ugye meg kell kapni az oltást.

De nemcsak itthon jellemző, hogy a fiatalabb korosztály ódzkodik a vakcinától. Az Egyesült Államokban egy felmérés szerint a 35 év alattiak körülbelül 36 százaléka nem tervezi a védőoltás beadatását. Ez pedig komoly probléma.

A CNN által megkérdezett egészségügyi szakemberek mind egyetértenek abban, hogy

feltétlenül szükséges lenne minél több embert beoltani a 20-49 éves korosztályból, mert ők "alakítják" a járványt, rajtuk múlik, hogy milyen mértékben terjed a vírus. Hiszen ők azok, akik a legtöbb helyre járnak, a legtöbb emberrel érintkeznek. És persze a társadalmi immunitás eléréséhez is nagy szükség lenne a fiatal felnőttekre.

Íme a szakértők által elmondottak alapján 6 ok, amiért a fiatal, egészséges embereknek is be kellene oltatniuk magukat.

1. Nagyobb lehet náluk a komolyabb megbetegedés kockázata, mint gondolnák

Nemcsak az idősebbeknek lehetnek olyan tartós egészségügyi problémái, amelyek miatt veszélyeztetettnek számítanak a fertőzés szempontjából.

Sok fiatal küzd asztmával, cukorbetegséggel, szívbetegséggel, túlsúllyal vagy elhízással, ezek pedig mind kockázati tényezőknek számítanak.

Sőt még a dohányzás is! Egy amerikai tanulmány szerint ugyanis a 13-24 éves korúak, akik elektromos cigarettát szívnak ötször nagyobb eséllyel fertőződnek meg.

Ha valakire a fentiek közül egyik sem jellemző, gondoljon a barátaira, ismerőseire, akikkel sokat találkozik, biztosan van közöttük legalább egy olyan, akinél viszont fennáll valamilyen kockázati tényező. Ha nem oltatja be magát, őket is veszélyezteti - hangsúlyozzák az orvosok.

2. Sok fiatal szenved hosszú covidban

Sokan azzal utasítják el az oltást, hogy "úgyse halok bele ebbe a vírusba, maximum egy kis influenzaszerű betegségem lesz tőle". Bár valóban kisebb az esélye a súlyos megbetegedésnek a fiatalabb korosztálynál, és jó néhányan tünetmentesen átvészelik a fertőzést, de egyre több fiatalnál alakulnak ki hosszú távú szövődmények, amelyek komolyabbak, mint maga a betegség volt.

"Nem is tudom elmondani, hány 20-as, 30-as, 40-es éveiben járó felnőttet kezeltem már a sürgősségin, akik bár nem lettek annyira betegek a Covidtól, hogy ide kerüljenek, de most tartós légzési nehézségektől szenvednek. Vagy nem jött vissza a szaglásuk és az ízérzékelésük, emiatt folyamatosan fogynak, mert nincs étvágyuk. Vagy lelassult az agyműködésük, ami szintén a hosszú covid egyik tünete"

- mondta Dr. Megan Ranney sürgősségi orvos.

Szerinte a fiataloknak nem szabadna abba a hamis reménybe ringatniuk magukat, hogy ők immunisak a vírusra, mert fiatalok, és még ha el is kapják, nem lesz semmi komoly bajuk tőle.

"Lehet, hogy szerencsés leszel, és tényleg rendben leszel, ha meg is fertőződsz. De arra is van esély, hogy nem így lesz" - figyelmeztetett.

"Csak annyit mondanék a fiataloknak, hogy a Covid-19-nek nem kell tönkretenni az életeteket"

- mondta Dr. Jonathan Reiner orvos- és sebészprofesszor.

3. Az erős, egészséges immunrendszer is visszaüthet

A fiataloknak általában erős az immunrendszere, azért betegednek meg ritkábban, és azért vészelik át könnyebben a betegségeket. A Covid-19 esetében viszont ez is gondot okozhat, mert már

több fiatal betegnél is úgynevezett citokinvihar alakult ki, ami az immunrendszer túlreakcióját jelenti. Ez pedig további problémákat okozhat a szervezetben, amelyek kórházi kezelést igényelnek.

Dr. Paul Offit, a Philadelphiai Gyermekkórház orvosa arról számolt be, hogy náluk is voltak olyan 20-as éveik elején járó fiatalok, akik napokig vagy akár hetekig ECMO-kezelésre (szív- és légzőszervi támogatás) szorultak a citokinvihar miatt. Szerinte a koronavírusban elhunyt fiatalok halálának egyik legfőbb oka éppen az erőteljes immunválaszuk volt.

4. Mindenki sérülékennyé válhat miattuk

Minél tovább fertőz a koronavírus, annál többször mutálódik, és újabb törzsek is kialakulhatnak, amelyek ellen már nem biztos, hogy védeni fognak a jelenleg rendelkezésre álló oltóanyagok.

Bár a hírek szerint a most legjobban fertőző brit mutáns és az indiai dupla mutáns ellen is védelmet nyújtanak a most elérhető vakcinák, lehet, hogy a jövőbeli variánsok esetében már nem leszünk ilyen szerencsések.

Ezért is kell minél több embernek beoltatni magát, hogy a vírus ne terjedjen és mutálódjon tovább - figyelmeztetnek a szakemberek.

5. A gazdaság fellendülését is segítik

A védettségi igazolvánnyal rendelkezők számára már igen sok szórakozási, kikapcsolódási és sportolási lehetőség megnyílt, de

ahhoz, hogy ezek mindenki számára elérhetőek legyenek, ki kell alakulnia a társadalmi immunitásnak. Ezt pedig csak úgy érhetjük el, ha minél többen beoltatják magukat.

Akkor pedig már vélhetően ismét teljes kapacitással működhetnek a vendéglátóhelyek, a mozik, a sportlétesítmények, stb., amelyek hónapokig nem tudtak fogadni vendégeket, látogatókat, és nagyon nagy szükségük van a bevételre.

6. Meg kell védeni azokat, akik nem kaphatnak oltást

Vannak bizonyos krónikus betegek, akik valamilyen okból nem kaphatják meg a védőoltást, pl. egyes rákos betegek, akik kemoterápián vesznek részt. Rajtuk kívül pedig ott vannak a gyerekek, akiket a koruk miatt nem lehet még beoltani.

Őket csak a társadalmi immunitás védheti meg a fertőzéstől és a súlyos megbetegedéstől.

Az orvosok szerint azoknak, akiknek gyerekük van, vagy gyerekekkel élnek egy háztartásban mindenképpen be kellene adatniuk a vakcinát, mert ha nem teszik, veszélyeztetik a kiskorú hozzátartozóikat.

"A gyerekek általában úgy kapják el a vírust, hogy valaki a családjukból vagy a barátaik közül megfertőződött. Először csak pozitív lesz a tesztjük, de jól vannak. Aztán egy hónap múlva magas lázuk lesz. Jönnek a tüdő- máj- vese- és szívproblémák. Ekkor kerülnek be a kórházba, azért, mert az antitestek reagálnak a vírusra.

OSZD MEG másokkal is!


Megtekintések száma: 25509





Szólj hozzá Te is a cikkhez

Ez is érdekelhet