​Ezért kell a kávé után egy pohár vizet inni. te tudtad?

2023. szeptember 25., hétfő
A legtöbb kávézóban egy csésze kávé mellé egy pohár vizet is felszolgálnak. Ennek a tradíciónak jótékony hatása van, mert így a kávé íze jobban és több ideig érezhető, de nem ez az egyetlen oka.

Egy alkaloid jó, de kettő még jobb

Eszpresszó, amerikai kávé, kapucsínó, tejes kávé – több féle ital létezik, amely kávé alapú. A kávébab kérgében koffeint található, amely az alkaloid miatt élénkítő hatású. A kávébab belsejében egy másik alkaloid is található, ez pedig a teobromin.

Az instant kávét a kávébab belsejéből készítik, a gyártás során a kérget eltávolítják, majd ezt felhasználják a gyógyszeriparban vagy energiaitalok előállításához. A kávébabból készített kávé így hát két alkaloidot tartalmaz: a koffeint és a teobromint.

Fordított folyamat

Amikor kávét fogyasztunk akkor mind a két alkaloida a szervezetünkbe kerül, de külön – külön fejtik ki a hatásukat. Először a koffein, ettől van a kávénak élénkítő hatása, majd kb. 25 perc eltelte után hatni kezd a teobromin. A koffein szűkíti a vérereket és fokozza a veseműködést. Ebből adódóan a kávé elfogyasztása után nő a vérnyomás, de vízhajtó hatása is van.

Egy kávé elkortyolgatása után fél órával egyesek álmossággal küszködnek, míg mások a vese környékén éreznek kellemetlen érzést. Ez a teobrominnak köszönhető, mert amikor a hatását kifejti csökken a vérnyomás az egész szervezetben. Ahhoz, hogy elkerüljük ezt a kellemetlen érzést fogyasszunk vizet a kávé után.

A 30-as kilométer hatása

Az instant kávé esetében még érdekesebbek a tünetek, mivel a kávébab belsejéből készül, ezért a koffein tartalma nem haladja meg a 10%- ot, a teobrominnak pedig több különböző hatása lehet, mint a kávébabból készült kávé fogyasztásának. Pontosabban, ha instant kávét fogyasztunk, akkor annak kevesebb az élénkítő hatása vagy egyáltalán nincs is, de az álmosság tünetei erősebben jelentkeznek.

Ha valakinél a kávé az álmosság hatását váltja ki, akkor biztosak lehetünk benne, hogy instant kávét fogyaszt, ezért érdemes szemes kávéból készült kávét fogyasztani, ha élénkítő hatásra vágyunk.

A sofőrök, akik instant kávét fogyasztanak a benzinkutaknál egy érdekes dologról számolnak be. “Hatás a 30-as kilométernél”. Az instant kávé elfogyasztása után 20 – 25 perccel, kb. 30 km után a teobromin kezdi kifejteni a hatását, ami álmosságot idéz elő és ez az álmosság érzet kb. egy órán át tart. Ezért javallott az instant kávé fogyasztása után is egy kevés vizet inni, így megelőzhetjük az álmosság megjelenését.

Ha élénkítő hatást szeretnénk elérni akkor fogyasszunk erős zöld teát. A zöld tea is sok koffeint tartalmaz, ellenben teobromint nem.

A kávéimádók számára szeretnénk néhány tippet adni:

Megmarad az íze. Ha sok kávét fogyasztunk, akkor az íze egy idő után elveszti a varázsát, de ha egy pohár vizet fogyasztunk utána, akkor ugyanolyan ízletes lesz.

A vérnyomás normális értékű marad. Ha attól félünk, hogy megnő a vérnyomásunk a kávé fogyasztása után, akkor próbáljunk meg vizet inni a kávé után, mert feloldja a koffein hatását, így a vérnyomás normális értékű marad.

Fehér fogak. A kávé egy olyan anyagot tartalmaz, amely elszínezi a fogainkat. Ha minden korty kávé után iszunk egy korty vizet, akkor megelőzhetjük a fogak elszíneződését.

Ha tetszett a cikk, oszd meg barátaiddal is a közösségi oldalakon!


Megtekintések száma: 55819

Szólj hozzá Te is a cikkhez

Ez is érdekelhet