Ezért lehetsz pattanásos 25 felett

2017. január 13., péntek




Olasz kutatók tárták fel az okokat több mint 500 nő segítségével.

Mióta világ a világ, azóta ismert az a kellemetlen jelenség, hogy egyes 25 év feletti nőknél ugyanúgy pattanások jelennek meg az arcon és a test egyéb részein, mint kamaszkorukban.

A pattanások a legtöbb embernél 25 éves korig keserítik meg az életet. Efelett a kor felett már nagyon ritkák, de persze előfordulhatnak, egyéntől függően.

Most olasz kutatók tárták fel az okokat, hogy mi állhat ennek a hátterében.

Ahhoz, hogy erre rájöjjenek, legalább 500 nő bevonására volt szükség.

Fontos kihangsúlyozni, hogy a kutatók nem állítják, hogy ezek az okok biztosan aknékhoz vezetnek a nőknél, de a jelek arra utalnak, hogy valóban szerepet játszhatnak azok kialakulásában.

A kutatás során arra jutottak, hogy a kevés zöldség és gyümölcsfogyasztás valószínűleg részt vesz abban a bonyolult folyamatban, mely oda vezet, hogy kialakuljanak a pattanások.

Az 500 nő bevonásával készült tanulmány eredményéből kitűnt, hogy azok a nők, akik sokszor étkeztek gyorséttermekben, sokkal magasabb volt az arány a pattanásokat illetően, és mindegyikük 25 éves kor feletti volt.

Különösen a magas glikémiás indexű ételek okoznak gondot, így a fehér kenyér és rizs, nassolnivalók és cukros péksütemények.

A tinédzserek, és a 25 éves kor előtti fiatalok 80%-ánál figyelhetőek meg kisebb nagyobb pattanások, hosszabb pattanásos időszakok.

Ez a fejlődéssel és egyéb okokkal megmagyarázható, de eddig nem tudták meghatározni, mi okozza a 25 felettiek aknés bőrét, pattanásait.

Annyi bizonyos, hogy a nőknél gyakrabban jelennek meg a felnőttkori pattanások, mint a férfiaknál.

Ez gyakori jelenség a hormonális változásoknál és zavaroknál, például menstruáció előtt, vagy fogamzásgátló szedésekor, illetve felfüggesztésekor.

Nyilvánvalóan alkati kérdés is egyben, azaz minden ember bőre és életmódja más és más, azonban ezek összefüggő, globális folyamatok kellenek, hogy legyenek a háttérben.

A kérdés megválaszolására Naldi és csapata 12 olasz város bőrgyógyászati klinikájának női betegeit vizsgálta. 248 nőbeteget diagnosztizáltak aknéval, a kontrollcsoportot pedig 270 egyéb bőrbetegséggel diagnosztizált nő szolgálta.

Az eredmények szerint néhány tényező igenis szerepet játszik a bőrbetegség kialakulásában. Azok a nők, akik egy héten négy napnál kevesebb gyümölcsöt, zöldséget és friss halat fogyasztottak kétszer nagyobb eséllyel szenvedtek aknéktól.

Még nem tisztázott, hogyan lehet szerepe a zöldség és gyümölcsfogyasztásnak a pattanások kialakulásában, de az biztos, hogy van kapcsolat. A további kutatások célja lesz azt megállapítani, hogy pontosan mi, és feltárni a részletes hatásmechanizmust.

Mindemellett nem zárható ki továbbra sem a stressz és a pattanások kapcsolata, bár ezek hatásmechanizmusa, és működése sem ismert eléggé ma a tudomány számára.

egészség emberi test egészség megelőzés táplálkozás


Megtekintések száma: 37110





Szólj hozzá Te is a cikkhez

Ez is érdekelhet