Ezért nem akartak a Tádzs Mahal építői titkos szobákat létrehozni

2017. május 22., hétfő
Megdöbbentő tények a világ egyik legszebb és legékesebb keleti csodájáról.

A tökéletes arányaival feltűnő, nemes anyagokkal gazdagon díszített műemlékegyüttes nemcsak építészeti jelentőségű, hanem számtalan érdekes tény fűződik hozzá.

Tudtad például, hogy az építők, az építés szakaszában kifejezetten elhatárolódtak attól, hogy rejtett szobákat, kamrákat létesítsenek a Tádzs Mahalon belül?

Eredetileg a monumentális alkotás építésze nem is indiai születésű volt, hanem egy perzsa tehetség, Usztád Ahmad Lahori volt, bár hivatalosan a mai napig nem bizonyított, hogy pontosan ki építhette.

A Tádzs Mahalon belül összesen 28 különböző típusú és értékű drágakő található, melyek mindegyikét messziről importálták az országba, amikor elkezdett épülni a remekmű. Többek között Tibetből és Kínából is származó drágakövek is találhatóak itt.A minaretek rejtélyéről sokan tudnak. Ha figyelmesen megnézed az épületet, észre fogod venni, hogy a négy minaret enyhén el van dőlve oldalra. Ez szándékos tervezés eredménye, és azért ilyen, hogy egy nagyobb esetleges földrengést is kibírjon.

A Tádzs Mahal bizonyos értelemben színváltó is, mert eleve így tervezték. Minden egyes napszakban más és más színárnyalatban pompázik, aszerint, hogy épp merről, milyen intenzitással vetül rá a Nap fénye.

A falakon belül pedig egyes helyeken érdekes írásokat találhatsz. Ez hiszed vagy sem, de Allah 99 különböző nevét örökíti meg az utókor, és a világ számára.

Kevesen tudják, de eredetileg az építész szeretett volna egy másik Tádzs Mahalt építeni, ami egyfajta replikája lett volna az eredetinek, csak ezt fekete márványból készítette volna el.

Geometriailag is egy igazi csoda, ugyanis a világon ez a legszimmetrikusabb objektum a Földön. Még egy labda sem annyira szimmetrikus, mint ez az építészeti remekmű.

Léteznek szóbeszédek és legendák arról, hogy a Tádzs Mahal eredetileg egy hindu templom volt, melyet Shivanak emeltek. Ezeket erősítik azok az információk, miszerint egyes titkos folyosókon, elrejtett helyeken még ma is megtalálhatóak Shiva tiszteletére készített szobrok.

Rengeteg szintén meg nem erősített szóbeszéd kering arról is, hogy az építményben akadnak olyan részek, melyeket elrejtettek a világ elől. Titkos átjárók, folyosók, alagutak, vagy falból nyíló lépcsőfokok. Ezeket a rejtett alagutakat és kamarákat azonban később lezárták, és azóta sem tudni róluk semmit. Megint mások szerint ezek csak szóbeszédek, és az építők szándékosan nem akartak semmilyen rejtett járatot építeni a Tádzs Mahalba, hogy ne legyen különféle összeesküvés elméletek főszereplője a makulátlan épület.

A második világháború alatt még megpróbálkoztak azzal is a helyiek, hogy megvédjék különleges állványzattal a japán és német bombázóktól a hihetetlenül mesés épületet.

Egyesek szerint - bár ezeket a szóbeszédeket és legendákat még ma sem tudjuk bizonyítani - a Tádzs Mahalon dolgozó munkásokat egytől egyik kivégezték az építkezés befejeztével. 

Azért volt szükség erre a cselekedetre, hogy soha többé ne legyenek képesek még egyszer ilyen csodálatos alkotást létre hozni­

OSZD MEG másokkal is!

érdekes hihetetlen érdekesség történelem


Megtekintések száma: 108170

Szólj hozzá Te is a cikkhez

Ez is érdekelhet