Ezt a 10 dolgot nagyon kevesen tudják Kennedy elnökről: bizarr tények, amikről eddig hallgattak!

2022. április 6., szerda




Úgy emlékszünk rá, hogy lendületbe hozta Amerikát, hogy minden erejével küzdött a faji diszkrimináció és a háború ellen. Gyönyörű és stílusos felesége, de még inkább az életét kioltó merénylet tovább növelte a fiatal elnök mítoszát. Íme 10, kevéssé ismert (vagy pont az általános vélekedésnek ellentmondó) tény a közvélemény által - kicsit talán - túlértékelt politikus életéből.

1. A rideg anya

A későbbi elnök, igen tehetős, de rideg és szeretet nélküli szülők mellett nőtt fel. Kennedy felnőttként egy barátjának azt mondta, hogy nincs olyan emléke, hogy az anyja megsimogatná, vagy átölelné. Rose Kennedy-ről talán sokat elmond az a tény, hogy nem volt hajlandó részt venni a fiatalon, balesetben elhunyt lánya, Kathleen temetésén. Kennedy húga mindössze annyit „követett el”, hogy elvált férfibe volt szerelmes. Ennyi elég volt az anyának, hogy lányát ne kísérje el az utolsó útjára.

2. Egy könyv különös sikere

Kennedy 1940-ben végzett a Harvard egyetemen, a szakdolgozatát azonnal kiadták könyvként és a mű az bestseller listák élére került. A történetnek annyi csupán a szépséghibája, hogy az eredeti írást Kennedy dúsgazdag apja bértollnokokkal átíratta, majd több tízezer példányt felvásárolt belőle, így biztosítva neki a helyet a legkeretesebb könyvek között. A téma valódi szakértői viszont fanyalogva fogadták a külpolitikai kérdésekről szóló írást.

3. Koccanás Larry Kinggel

1958-ban, Miami -ban egy kisebb baleset érte Kennedyt vezetés közben. A szabálytalankodó elkövető nem volt más, mint Larry King, a híres műsorvezető és publicista. A koccanás után a későbbi elnök (aki akkor még szenátor volt) dühe hamar lecsillapodott, Kingre nézve semmi következménye nem lett az ügynek. Kennedy csupán megígértette vele, hogy ha majd egyszer indul az elnöki székért, akkor rá fog szavazni.

4. Az afrikai diplomaták panasza

Az elnökről sokan úgy emlékeznek, mint a rasszizmus elleni harc bátor alakjáról. Valójában Kennedy sokkal inkább pragmatikus, mint morális megfontolásból támogatta (többé-kevésbé) a polgárjogi mozgalmat. Egyszer afrikai diplomaták panasszal fordultak hozzá, hogy nem szolgálták ki őket az autópálya melletti étteremben. Ekkor nem átallott visszaüzenni neki, hogy máskor közlekedjenek repülővel.

5. Mindenre gondolni kell

Sokan és sokszor dicsérték Kennedyt, hogy kiemelkedő diplomáciai érzékkel oldotta meg az 1962-es kubai rakétaválságot. Az elnök nem mindennapi előrelátásáról az is tanúskodik, hogy a kereskedelmi embargó aláírása előtt egy órával még gyorsan rendelt magának 1200 darab Havanna szivart.

6. Divatot teremteni

Sokáig tartotta magát a nézet, hogy egy igazi úriember kalapot visel. Kennedy elnök viszont gyakran jelent meg fedetlen fejjel, mint fiatalos és újító személyiség. Példáját egyre többen és többen követték.

7. Veszedelmes viszonyok

Kennedy kicsapongó természete és hűtlenkedési közismertek voltak. Az FBI-nál egy csinos, vastag akta gyűlt össze szeretőiről. Ezek közül csak egy volt Marilyn Monroe, de az elnök viszonyt létesített olyan „nemzetbiztonsági kockázatnak” számító nőkkel, mint Judith Exnerrel (egy közismert és nagy hatalommal bíró maffiafőnök szeretőjével), vagy a náci kémnek tartott Inga Arvaddal.

8. Egészségügyi állapotok

Az egykori elnök úgy él képzeletünkben, mint egy életerős és tettre kész férfi. Kennedy igazából borzalmas egészségügyi állapotban volt. Gerincproblémái miatt állandóan fájdalmak kínozták és fűzőt kellett viselnie. Egy időben csak mankó segítségével volt képes járni. Erre érthetően erős fájdalomcsillapítókat szedett, illetve egyes források szerint narkotikumokat is. Ez utóbbi persze nem tett volna jót hírnevének, a titokról csak az utóbbi időben kezdenek információk szivárogni. Különféle, állandóan visszatérő bélrendszeri gyulladásai is voltak, amit egyes mai orvosok nem kezelt étel-allergiának tudnak be.

9. Nem csupán Kennedy...

1963 november 22-e nem csupán Kennedy elnök halálának a dátuma. Két másik híresség, Aldous Huxley, a Szép új világ írója és C. S. Lewis a Narnia krónikáinak szerzője szintén ezen a napon hunyt el.

10. A gyilkos

Kennedy gyilkosa, Lee Harvey Oswald jobban megismerve meglehetősen szánlomra méltó figura. Agresszív és (szintén) szeretet nélküli anya nevelte fel, gyerekkorának egy részét árvaházban töltötte. Soha nem voltak barátai, soha életében senkivel sem került bizalmas viszonyba. Már kamaszként érdeklődni kezdet a kommunista tanítás iránt. Egy ideig élt a Szovjetunióban, de ott sem érzete jól magát, viszont feleségét ott ismerte meg. (Egyesek szerint a szép és fiatal Marina csak azért ment hozzá, mert ő volt az egyetlen nem alkoholista férfi az orosz kisvárosban.) Viszont Kuba vezetőéért halála napjáig rajongott. Nagyon készült arra, hogy fiúgyerekét majd Fidelnek fogja elnevezni. Szerencsére csak két lánya született.

OSZD MEG másokkal is!

Forrás: Filter.hu

érdekes hihetetlen történelem


Megtekintések száma: 66846





Szólj hozzá Te is a cikkhez

Ez is érdekelhet