​Ezt a döntést hozta szerdán a kormány a járvánnyal kapcsolatban

2020. november 26., csütörtök
Szerdán ülésezett a kormány és áttekintették a járványügyi helyzetet, illetve a két hete meghozott szigorító intézkedések hatásait. 

A kormányülésen született döntésekről Gulyás Gergely, a Miniszterelnökséget vezető miniszter csütörtökön, a Kormányinfó nevű, szokásos heti tájékoztatóján számolt be.

A kormány úgy döntött, most nem szigorít, a továbbiakról a jövőheti kormányülésen döntenek, az országos csoportos tesztelés végeredményének birtokában.

A karácsonykor érvényes járványügyi szabályokról még nem tud dönteni a kormány, erre decemberben kerülhet sor, a karácsony előtti hetekben, remélhetőleg december 10-ig.

Magyarországon, ha a tegnapig érkezett adatokat nézzük, naponta 3-5000 közötti új fertőzött volt - mondta Gulyás Gergely. Ez stagnáló, kicsit csökkenő szám, de tudni lehetett, hogy a tesztelések növekedésével a fertőzötti számok is növekedni fognak. Ennek köszönhetőek a mai magasabb adatok. Jövőhéten elemzik a teljes heti adatok birtokában, hogy ez valóban növekvő számokat jelent, vagy csak azért van, mert letesztelték az összes pedagógust, óvodai, bölcsődei dolgozót, egészségügyist.

A kormány ezért úgy döntött, hogy most nem változtat az eddigi intézkedéseken, a jövőheti kormányülésig.

A koronavírus-járvány kezelésének hatékony megoldása a vakcina lesz. A kormány álláspontja, hogy ahonnan lehet, vakcinát kell szerezni, de csak olyat lehet forgalomba, mellet a magyar hatóságok megvizsgáltak és jóváhagytak, teljesen mindegy, hogy Amerikából, vagy Kínából szereztünk vakcinát - mondta Gulyás Gergely. Az oltóanyag beadása önkéntes és ingyenes lesz.

12 millió feletti adag vakcinát kötött le az ország, amerikai és európai fejlesztésűeket.

A legközelebb a tesztelés harmadik fázisához a kínai vakcina van. A Pfizertől rossz hír jött: azt mondták, hogy bár közel vannak a harmadik fázisú tesztek végéhez, de először nem Európában, hanem Amerikában terítenek, ez esetben a lekötések összegének felét adják vissza a megrendelőnek.

Az egészségügyben még mindig vannak szabad kapacitások, mindenkit el tudnak látni.


Megtekintések száma: 34443

Szólj hozzá Te is a cikkhez

Ez is érdekelhet