Ezt állítja Michio Kaku professzor a párhuzamos dimenziókról

2021. április 5., hétfő




Michio Kaku napjaink egyik legnagyobb zsenije és tudományos szakembere is egyben. A bölcs professzor jól ismert a tudományhoz való nyílt hozzáállásáról, és publikációiról, amelyekben a tudomány jelenjéről és jövőjéről értekezik.

Jelenleg a mindenség elméletének megalkotásán dolgozik, melynek célja a világegyetem négy alapvető kölcsönhatásának, azaz az erős, gyenge, gravitációs és elektromágneses kölcsönhatások egységes leírása.

Mindenről megvan a maga véleménye, így egy magyar felirattal ellátott videóban a húrelméletről is mesél, egy négy perces eszmefuttatás keretében.

Érdemes végig nézni, és megérteni, elgondolkodni azon, hogy miről is beszél.

Sokak szerint Michio Kaku lehet az, aki a húrelméletet teljes mértékben ki fogja tudni dolgozni, és össze fogja tudni kapcsolni az egyetemes világmindenség modelljével.

Kaku szerint Einstein híres egyenletei a nagy bumm, azaz az ősrobbanás pillanatában még nem működtek, nem voltak érvényesek. Szerinte ugyanez vonatkozik a feketelyukak belsejére is, ahol szintén olyan állapotok vannak jelen, mint feltehetően az ősrobbanás előtti pillanatokban.

A húrelmélet lehet a megoldás a tudomány és a csillagászati fizika fehér foltjainak megismeréséhez.

A húrelmélet ugyanis a teremtés előtti időkbe tud elkalauzolni minket, amikor még a fizika jelenlegi törvényei és összefüggései nem is léteztek.

Az Einstein számításain alapuló elmélet szerint a világegyetem tágul, és mi mint egy buborékon elhelyezett rovar, egy egyre nagyobb világegyetemben élünk. Ebben a buborék univerzumban csapdában vagyunk, mivel nem juthatunk ki róla, mert ez az egyetlen.

A húrelmélet lényege pont abban rejlik, hogy ezzel az elmélettel ellentétben azt állítja, hogy sok-sok hasonló buborék létezik, melyek időnként kapcsolatba is léphetnek egymással.

Amikor alkalomadták összeütköznek, akkor új univerzumokat alkotnak, egy hatalmas ősrobbanás keretében.

Michio Kaku számára is nagy kérdés az, hogy vajon ezek között az univerzumok között milyen elemi rétegek, dimenziók vannak, és hogy ezek között mennyire megoldható az átjárás. Nagy a valószínűsége azonban, hogy valamiféle átjárásnak lennie kell, mivel a világmindenségben minden mindennel összefügghet.

A fizikus szerint a jövőben, sok száz, vagy sok ezer év múlva képesek lehetünk feketelyukakat létrehozni és tartósan nyitva tartani, hogy átutazzunk rajtuk keresztül, ugyanis egyes sejtések szerint ezek az anomáliák más univerzumokba vezetnek át.

Úgy kell elképzelni, mint egy papírlapot, aminek a két végpontját egy egyenes vonal közi össze. De ha a papírt elhajlítom, akkor a két végpont közti távolságot "lecsalhatom".

Már csak az a nagy kérdés, hogy ez az utazás mennyire lenne valaha is megvalósítható?

Nem túlzás azt állítani, hogy fizikusok, elméleti szakemberek ezrei próbálják napjainkban is megfejteni, hogy mi lehet a feketelyuk másik oldalán, és hogy egyáltalán lehetséges-e fizikailag áthaladni rajta.

Ha ugyanis lehetséges, akkor az magával vonná azt is, hogy időutazásra is használni lehetne. Ez pedig felvetné azt, hogy időutazóknak kellene jelen lenniük az emberiség múltjában. Kivéve akkor, ha a multiverzumok elmélete szerint ezek a buborékok a jelen világunk más-más időpontjaiba vezetnek vissza.

Einstein elmélete is lehetővé teszi az időgép építését, de nagyon nehéz lenne ilyet létrehozni - fejti ki Kaku.

Rengeteg kérdésre kell mg meglelnünk a választ, az emberiség és a tudomány azon lesz, hogy mihamarabb fellebbentsük a fátylat ezekről a dolgokról.

OSZD MEG másokkal is!

fizika csillagászat párhuzamos világok kvantumfizika multiverzum párhuzamos világ michio kaku párhuzamos univerzumok


Megtekintések száma: 125054





Szólj hozzá Te is a cikkhez

Ez is érdekelhet