Ezt lehet eddig tudni a Mars felszíne alatt talált folyékony vizű tóról: akár ÉLET is lehet benne!

2018. július 29., vasárnap




Nemrég óriási hírként számoltak be arról, hogy feltehetően folyékony vízre bukkantak a Marson.

Ez ráadásul nem volt még minden, ugyanis a felszín alatt találtak rá, egy hatalmas tó formájában.

Ez pedig azért volt érdekes, mert soha zaelőtt em gondolták, hogy ez lehetséges, így akár az élet jelenléte is újra eflvetődött a bolygón.

A részletes eredmények alapján kijelentették, hogy valószínűleg egy nem túl méretes tóról van szó, amely a radarjelekből bukkant elő. Ennek méretét (átmérőjét) 20 kilométerre teszik, ami pedig a pontos helyszínt illeti, a déli-sarki régióról beszélnek, hiszen ennek jégtakarója alatt húzódik meg a folyékony víz. 

Korábban csak utalásokat találtunk a víz egykori jelenlétére vonatkozóan, a Curiosity marsjáró maga is egy egykori tómedret vizsgált meg közelebbről, a jelek szerint azonban még mindig megtalálható a folyékony víz.

Ez azonban a felszín alatt, nagyjából 1,5 kilométeres mélységben rejtőzik, a réteg vastagsága pedig nagyjából 1 méter lehet, bár a radarműszer ezt nem tudja visszaigazolni. 

Az Európai Űrügynökség Mars Express szondáján lévő Marsis radart használták fel a kutatók a fontos eredmény kimutatására, a visszavert jelekből szépen kirajzolódik a felszíni jég- és porréteg, valamint az ez alatt meghúzódó folyékony víz, ami még a felszínnél is erősebben veri vissza a szonda jeleit. 

Ez azonban még nem feltétlenül jelenti az élet jelenlétét, bár a fókusz egyre inkább a felszín alatt rétegekre helyeződik, hiszen a felszínen az erős sugárzás ennek esélyét minimalizálja. 

A szakemberek leszögezték, hogy most sem jutottunk közelebb az élet kimutatásához, itt mindössze arról van szó, hogy először igazolták vissza a folyékony halmazállapotban lévő víz jelenlétét. 

Ennek ellenére rengeteg feltételezés, pletyka és teória látott napvilágot a marsi életről.

Sokan úgy sejtik ugyanis, hogy a jég alatt,a  felszín bugyraiban kialakulhatott, de akár fenn is maradhatott napjainkig is egy egyszerűbb életformákból álló ökoszisztéma.

Ha így van, és ezeknek a nyomára bukkanunk valaha, akkor az a földönkívüli élet utáni hajsza legnagyobb mérföldköve lesz.

OSZD MEG másokkal is!

tudomány érdekes hihetetlen érdekesség mars


Megtekintések száma: 24738





Szólj hozzá Te is a cikkhez

Ez is érdekelhet