Ezt nem mondják el: a gyorséttermi ételek csomagolása veszélyes vegyületeket tartalmaz

2017. február 6., hétfő




Egyes gyorséttermekben olyan csomagolóanyagot használnak, amelyek polifluoroalkilokkal kezeltek. Többek között ebből készülnek a tűzoltó felszerelések, vagy a teflonedények, de egyes rovarirtók is.

Eltitkolt tények

Sokmindent nem mondanak el az élelmiszeripar nagy, és pénzes szereplői, helyette inkább a pénzeket, és az éves hozamot számolgatják.

Ha pedig valami homokszem kerül a gépezetbe, és véletlenül kitudódnának bizonyos kellemetlen titkok, melyek az egészségünket is komolyan veszélyeztethetik, egyszerűen ellehetetlenítik az ezeket megállapító független kutatásokat, vagy jobb belátásra bírják az újságírókat.

A marketing gépezet olajozottan működik, és nem szabd megállnia egy percre sem.

A Nutelláról köztudott, hogy nem egészséges, mivel rengeteg benne a cukor, de az energiaitalokról is bebizonyították már korábban több független tudományos kísérletben is, hogy nem csak szívleállást képesek előidézni, de rendkívül hizlalóak is.

Arról nem beszélve, hogy nemrég botrány kerekedett ki abból, hogy egy független laborban szintén bizonyították, hogy a cukros víz ugyanúgy - sőt még jobban - növelte a kísérletben résztvevők teljesítőképességét, mint az energia ital.

Rákkeltő csomagolóanyagok

Régóta élnek a szakemberek a gyanúval, hogy a gyorséttermi ételek - és sok más élelmiszer is - olyan csomagolóanyagba van tárolva, melyek valójában nem éppen olyan anyagokból készültek, amik az egészségre kimondottan kedvező hatással lennének.

Egy friss kutatás is ezt bizonyítja, mely többet között rovarirtó származékokat, és egyéb rákkeltő anyagokat mutatott ki ezekben a csomagolásokban.

A csomagolásokat ugyan nem esszük meg, de mivel ebben vannak az ételek, beszennyeződnek velük.

A Notre Dame Egyetemen végeztek el egy erre vonatkozó nagyon átfogó vizsgálatot, ahol 400 különféle csomagolóanyagot teszteltek, mindegyikből mintát vettek, és kielemezték.

Ezek között volt mindenféle. Hamburgeres csomagolópapír, sült krumplis papír, péksüteményes zacskó...stb.

Az elemzés során több fluortartalmú anyag nyomát is felfedezték. Az azonosított PFC-k 56 százalékát desszert- és kenyércsomagoláson, 38 százalékukat szendvics- és hamburgerpapíron, 20 százalékukat pedig kartonon fedezték fel.

A papírpoharak esetében elképesztő mértékű szennyeződést mértek, gyakorlatilag ezen poharak nagy része mérgező, és beszennyezi a benne lévő italokat is.

Átvándorolnak az ételre, és megbetegítenek

Az már bizonyított, hogy ezek az anyagok képesek átvándorolni az ételre, és át is szoktak, méghozzá meglepően rövid idő alatt.

És ez még nem minden. Kimutatták, hogy ezek az anyagok viszonylag hamar a véráramba is bekerülnek, ahol több betegséget idézhetnek elő. Ma leginkább a rákot gondoljuk többek között az okozott betegségnek, de sokak szerint még több komoly tünetet okozhat, és sokkal több betegséggel kapcsolatban állhat.

Ezek a vegyi anyagok biológiailag nem bomlanak le. Nem bomlanak le természetesen, így nagyon hosszú ideig megmaradnak a környezetben.

Halmozódnak a szervezetben, mígnem valami problémát nem idéznek elő a bennünk lévő, nem odavaló anyagok.

Nemrégiben már kimutatták, hogy a PFC-k többek közt vese és hererákot, pajzsmirigybetegségeket, gyermekeknél pedig alacsony születési súlyt és immunotoxicitást eredményezhetnek.

Természetesen ahol ilyen mérgező anyagokat találtak a csomagolásban, értesítették a boltokat étteremláncokat, de nem meglepő módon vagy nem kaptak választ, vagy pedig azzal védekeztek a cégek, hogy nem tudtak a vegyi anyagok létéről.

Ennek ellenére a legtöbben úgy vélekednek, hogy a nagy cégek igen is tisztában vannak a veszélyekkel, egyszerűen csak nem érdekli őket a fogyasztó egészsége, mert annál fontosabb az, hogy fogyasszon, méghozzá kellő mennyiségben, amiből megfelelően profitálhat.

egészség feltáró eltitkolt tények élelmiszeripar


Megtekintések száma: 50360





Szólj hozzá Te is a cikkhez

Ez is érdekelhet