Ezt senki sem gondolta volna az Északi-sarkról!

2017. április 1., szombat




Megdöbbentő adatok, amik merőben más megvilágításba helyezik a klímaváltozást.

Új eredmények láttak napvilágot a globális felmelegedéssel kapcsolatban. Az eredmények egy része különösképpen az Északi-sarkra vonatkozik, és ezen eredmények alapján teljesen ledöbbentek a tudósok.

Ugyanis nem lehet ez alapján már semmilyen jövőbeli modellt jósolni arra vonatkozóan, hogy mi várhat a sarkvidékre az elkövetkező években.

Hogy miért is? Mert kétszer olyan gyorsan melegedik, mint a Föld többi pontja.

Ez igen aggasztó folyamat, sőt, annyira megdöbbentette a tudósokat és klímakutatókat, hogy elmondásuk szerint minden korábbi modelljüket sutba kell dobniuk.

A vékonyodó jég egyre több napfényt enged be a Jeges-tengerbe, aminek hatására egyre nagyobb mértékű az algavirágzás az Északi-sark környékén - figyelmeztetnek a kutatók.

A júliusra eső sarkvidéki nyár csúcspontján a mikroszkopikus algák már valószínűleg a jeges-tengeri jég csaknem 30 százaléka alatt képesek virágozni, míg harminc évvel ezelőtt ugyanez az arány még csak nagyjából 5 százalék volt. A jelenség várhatóan még kiterjedtebbé fog válni a jövőben.

Ez egyértelmű bizonyítéka annak, hogy a klímaváltozás drasztikusan átváltoztatta a Jeges-tenger ökológiáját, és alapvetően komoly változások fognak ott megindulni a jövőben.

A Jeges-tenger felszínén lévő jég vékonyodása és a jégfelszínen kialakult olvadtvíz-medencék miatt egyre több napfény képes behatolni a jégpáncél alatti hideg vizekbe.

Az algavirágzások különös hatása még nem tudni, pontosan milyen hatással van az ott zajló folyamatokra, de az biztos, hogy sokkal több halat vonz a térségbe. Ez pedig jelentős változásokat indíthat majd be.

A világ szinte összes kormánya az üvegházhatású gázok kibocsátását okolja elsődlegesen a jelenségért.

Egy újabb riasztó adat, ami jól mutatja, hogy mekkora a baj: 1980-ban az Antarktisz jege 2,64 méter vastag volt. 2008-ban már csak 1,89 méter. Vagyis néhány évtized alatt majdnem 2 métert olvadt. EZ azt jelenthetik, hogy alig egy évtizeden belül teljesen eltűnhet a sarki jég...

OSZD MEG másokkal is!

globális felmelegedés globális klímaváltozás tudomány


Megtekintések száma: 58139





Szólj hozzá Te is a cikkhez

Ez is érdekelhet