​Ezt tedd, ha nem jött meg a vakcinaigazolvány

2021. május 17., hétfő




Fontos!

Szombattól a védettségi kártyával rendelkezők, valamint kiskorú gyermekeik például már beülhetnek az éttermek belső tereibe, megnézhetnek egy filmet a moziban, gyúrhatnak a konditeremben, és tehetnek egy sétát az állatkertben. A fokozatos nyitás következő mérföldkövéről ebben a cikkben írtunk meg minden információt, hogy mostantól ki merre mehet, és milyen tevékenységeket űzhet.

Ráadásul Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter a csütörtöki kormányinfón kilátásba helyezte a Büntető törvénykönyv módosítását, mivel a kormány jelenlegi tervei szerint közokirat-hamisításnak minősül majd a vakcinaigazolvány meghamisítása.

Emellett 100 ezertől 1 millió forintig szabnak ki bírságot a helyiségek és a szolgáltatók üzemeltetőire, amennyiben nem ellenőrzik a vásárlók, a fogyasztóik védettségét, nem nézik meg a kártyájukat.

Legsúlyosabb esetben egyéves bezárással is sújtható az ilyen jogellenes magatartás

– emelte ki a miniszter.

Eddig összesen 4,176 millió védettségi igazolás készült el itthon Gulyás Gergely csütörtöki tájékoztatása alapján. Ebből:

651 ezer fertőzésen átesett;

3,525 millió oltottság miatt;

miközben a kipostázott igazolványok száma: 3,876 millió.

Mi a teendő, ha nem jött meg a vakcinaigazolvány?

Ebben sajnos illetékesség híján nem tudunk segíteni, mert a vonatkozó kormányrendelet értelmében a fővárosi és a megyei kormányhivatalok feladata a védettségi igazolvány kiállítása.

Éppen ezért ha jogosult vagyok, és ennek ellenére határidőn belül (elvileg nyolc nap) nem érkezett meg az engem megillető plasztikkártya, e-papíron bejelenthetem a problémámat.

Külön erre az ügyintézésre szól a speciális űrlap, a Koronavírus elleni védettségi igazolvánnyal kapcsolatos ügybejelentés e-papír. Ezt kell elektronikusan kitölteni, majd beküldeni a kormányhivatalnak.

Amit szintén megtehetünk online, hogy leellenőrizzük, rögzítették-e a védőoltás beadását az úgynevezett Elektronikus Egészségügyi Szolgáltatási Tér (EESZT) információs oldalon. Ide többek között ügyfélkapuval lehet belépni, és egyfelől az Ellátások menüpontra kattintva találjuk az Eseménykatalógus menüpontot, ahol lekérdezhetjük, hogy szerepel-e a Covid elleni oltás ténye.

Ám ha az EESZT oldalon a koronavírus elleni vakcinám beadása utáni napokban sem találom az oltás rögzítésének tényét, a hibát egyfelől jelezhetem az oltópontnak, ahol a védőoltást kaptam, vagy szólhatok a háziorvosomnak is, és kérhetem, hogy rögzítsék a rendszerben a vakcinabeadást.


Megtekintések száma: 20126





Szólj hozzá Te is a cikkhez

Ez is érdekelhet