​Fantasztikus felvételeken örökítették meg a látványos tiszavirágzást

2020. július 2., csütörtök




Még a borús, esős időben is gyönyörű látványt sikerült levideózni.

Lenyűgöző felvételen örökítette meg a tiszavirágzást a Filmdzsungel Stúdió. A napsütéses meleg időben ezernyi tiszavirág (Polingenia longicauda) lebeg, repül, "táncol" ilyenkor a víz felszínén és a víz fölött.

A kérész lárvái a nőstények által lerakott petékből fejlődnek ki a mederfenéken. A kikelő lárvák befúrják magukat a meder falába és a víz felé nyitott vájatban élnek három évig egymáshoz közel, tíz-százezres egyedszámú telepeken. Három év után június elején a lárvák előbújnak üregükből és a víz felszínére emelkednek.

A rajzás időpontja függ a víz hőmérsékletétől, a napos órák számától, de egyes feltételezések szerint még a holdfázis is befolyásolhatja. A vízből kibúvó lárvák leginkább a partról benyúló faágakon, a vízben álló stégeken vedlenek, a nőstények egy, a hímek két alkalommal.

Az egyedülálló látványt sokan kísérik figyelemmel a Tisza felső szakaszától Szegedig, és sokan igyekeznek megörökíteni a jelenséget.

A Filmdzsungel Stúdió most filmbe illő felvételeket készített az áradó Tisza felett repkedő tiszavirágokról. Még a borús, esős időben is gyönyörű látványt sikerült megörökíteni a filmeseknek.

OSZD MEG másokkal is!


Megtekintések száma: 6638





Szólj hozzá Te is a cikkhez

Ez is érdekelhet