Feje tetejére állt az időjárás: mintha nem is október lenne! Zavarban a meteorológusok!

2017. október 18., szerda
A szakemberek szerint az időjárás drasztikus változása, és kiszámíthatatlansága tovább növekedik. Újabb októberi melegrekord dőlt meg.

Hátborzongató, hogy milyen óriási és megdöbbentő változásokat produkál az időjárásunk.

Arról van szó, hogy ami az elmúlt napokban történt, az még a klímakutatókat és időjárási szakembereket is zavarba ejtette.

Napi melegrekord dőlt meg kedden Budapesten, ahol a leghidegebb órákban is mértek 15 fok feletti hőmérsékletet - közölte az Országos Meteorológiai Szolgálat a honlapján.

Az október 17-ei legmagasabb minimumhőmérséklet a fővárosban eddig 14,5 fok volt, 1953-ban regisztrálták Kamaraerdőn.

A nagyobb városokban és a hegyvidéki tájak magasabb részein több helyen maradt 10 Celsius-fok felett a hőmérséklet. Budapesten, a János-hegyen hajnalban 15,2 fok volt a minimumhőmérséklet, így ez lett az új fővárosi rekord.

Egyre sűrűbben kell majd hasonló dolgokra számítanunk. Ez egyértelműen a globális klímaváltozás kezdeti, tetten érhető jelei, amit már Magyarországon is érzékelni lehet.

Az október ezen hete sok helyen tényleg olyan volt, mintha egyáltalán nem is október lenne.

A jövőben a meteorológusok szerint még szeszélyesebb lesz, és az extrém időjárási viszonyok gyakorisága is meg fog majd nőni.

Az előrejelzésről is esett pár szó szakemberek részéről:

Az előrejelzés szerint a következő napokban is marad a napsütéses, száraz idő. Szerda délelőtt a köd mindenütt feloszlik, utána fátyolfelhős, napos időre számíthatunk. Csapadék nem lesz.

A legalacsonyabb hőmérséklet többnyire 4 és 10 fok között várható, de a magasabb helyeken ennél néhány fokkal magasabb, északkeleten alacsonyabb is lehet, néhol talaj menti fagy is kialakulhat.

A legmagasabb nappali hőmérséklet 17 és 24 fok között valószínű (a tartósabban ködös részeken lesz a hűvösebb).

OSZD MEG másokkal is!

tudomány érdekes klímaváltozás időjárás felmelegedés


Megtekintések száma: 16444

Szólj hozzá Te is a cikkhez

Ez is érdekelhet