Fejlett agya lehetett a titokzatos ősemberfajnak?

2017. április 26., szerda
A Homo naledi agya sokkal bonyolultabb, és összetettebb lehetett, mint eddig bárki gondolta volna. Ez pedig rengeteg érdekes kérdést felvet…

Létezett egykoron egy olyan ősi majomszerű faj, mely emberi vonásokkal volt ellátva, és gyakorlati értelemben is ősembernek tekinthető.

Azonban az emberi faj evolúciós térképén csak, mint távoli unokatestvér van feltüntetve.

A Homo naledi egy rendkívül különleges, és egyben nagyon titokzatos faj, melyről ma még keveset tudunk.

Eszközhasználó lehetett, két lábon járt, de a fák ágain is biztonsággal mozgott, ám azt soha nem gondolták volna, ami friss kutatásokból derült ki, a csontok újraelemzésével.

Mégpedig arról van szó, hogy a Homo naledi agya rendkívül fejlett volt. Mondhatni sokkal fejlettebb, mint az adott korban más emberelődöknek.

Korábban egy kézcsont elemzése is azt mutatta ki, hogy fejlett, finomhangolt mozdulatokra voltak képesek a kezeikkel.

A mai ember kézcsontjainak és - izmainak felépítése igen összetett, pontos mozdulatokat tesz lehetővé, a tenyérrel szembe forduló hüvelykujjat a többi ujjal összecsípve nagy erővel képes fogni - állapították meg.

Már akkor sejteni lehetett, hogy az agyműködésük jóval erősebb és hevesebb lehetett, mint a kutatók gondolták róluk.

"Úgy képzeljük, napközben leginkább a talajon járt, de a ragadozók elől a fán rejtőzhetett el, vagyis sokkal többet járt két lábon, és képes volt felismerni a veszélyt, jól alkalmazkodott."

A Homo naledi rendkívüli rejtélyét mégsem önmagában az okossága adja, hanem az, hogy nem tudni, pontosan mikor élt.

Erre a leletekből ne tudtak egyértelműen rájönni, és csak néhány támpont állt az antropológusok rendelkezésére. A csontok vizsgálata alapján az emberi egyedfejlődés alapjai lehettek.

Azt azonban senki sem érti, miért voltak ennyire fejlettek, és miért volt összetett agyuk.

Az agya ugyan kicsi volt, és akkora, mint egy csimpánz agya, mégis képe volt bizonyos mértékig szerveződni, és állítólag eszközöket is használt, erre több közvetett bizonyítékot is találtak már.

Ha valóban ennyire okos volt, adódik a kérdés, hogy jelenhetett meg, és hogyan előzhette meg a többi utána következő, vagy vele párhuzamos a Földön élő egyéb ősember civilizációkat.

Ez látszólag ugyanis némiképpen ellentmondhat a gravitációnak. Nem tudni, hogy mi az igazság, és míg egyesek földönkívüli géneket emlegetnek, addig mások úgy hiszik, hogy az emberi fejlődés idővonalán akadnak olyan hézagok, mely miatt a Homo naledi létezése teljességgel megmagyarázhatatlan.

OSZD MEG másokkal is!

tudomány rejtély rejtélyek


Megtekintések száma: 71946

Szólj hozzá Te is a cikkhez

Ez is érdekelhet