Fekete lyukak lehetnek a szomszédunkban

2017. január 9., hétfő




Hatalmas fekete lyukak lehetnek kozmikus szomszédunkban.

Állítólag több hatalmas fekete lyuk rejtőzhet a por és gázfelhők mögött, melyeket a teleszkópjaink nem érzékelnek, mégis közelebb vannak hozzánk, mint gondolnánk.

Ugyanis kiderült, hogy érdemesebb nagyon nagy energiájú röntgensugarakkal átpásztázni a szóban forgó területeket, így ezekre rá lehet bukkanni az ezekkel készített felvételeken.

Nemrégiben pedig sikerült is ezzel a módszerrel olyan szupermasszív feketelyukakat találni, amik a közeli galaxisok központjaiban találhatók.

A most felfedezett fekete lyukak viszonylag közel vannak a Tejútrendszerhez, de egészen mostanáig rejtve maradtak előttünk, írja tanulmányában Ady Annuar, a Durham Egyetem végzős hallgatója. A csillagközi léptékben viszonylag közelinek számítanak ezek a fekete lyukak, vagyis majdnem olyan, mintha ténylegesen a szomszédunkban lennének.

Persze nem kell attól tartanunk, hogy majd saját galaxisukat bekebelezve a miénkre fájna a foguk. Ilyen ugyanis több milliárd év múlva következhetne csak be.

A most felfedezett feketelyukak a galaxis magok részét képezik, és valószínűleg a mi galaxisunk közepén is ilyen szupermasszív feketelyuk helyezkedhet el.

Ez ugyanakkor azt jelenti, hogy valamikor a nagy távoli, szinte beláthatatlan jövőben ez a középen elhelyezkedő feketelyuk bekebelezi majd Földünket, és az egész Naprendszert.

Peter Boorman, a Southhampton Egyetem végzős hallgatója vezette az IC 3639 nevű aktív galaxis kutatását. Azokat a galaxisokat nevezik aktívnak, amelyek központjában aktív galaxismag található.

Az IC 3639 170 millió fényévnyire található. A NuSTAR teleszkóppal végzett vizsgálatok mutatták ki, hogy a galaxisnak aktív magja van.

Az még meglepőbb, hogy az NGC 1148-as galaxisban mit találtak. Ugyanis a spirálgalaxis egyike azon galaxisoknak, melyek közel vannak a Tejútrendszerhez.

Egy vastag gázréteget fedeztek fel az ott található központi feketelyuk körül. Azt feltételezik, hogy a gáz és porréteg itt is egy aktív galaxis magot rejthet.

tudomány csillagászat űrkutatás


Megtekintések száma: 34684





Szólj hozzá Te is a cikkhez

Ez is érdekelhet