Felborult az éghajlati egyensúly a Földön?

2017. február 11., szombat




Magyarországon melegebb van, mint az Északi-sarkon.

Felborult az egyensúly

Elképesztő, markáns változások álltak be az éghajlatunkban, és a globális klímában az elmúlt években. Ez egyértelműen a klímaváltozás hatásainak köszönhető, és még nincs vége ezen folyamatoknak, de már most remekül kirajzolódik, hogy mennyire nagy szélsőségekhez vezethet majd a dolog.

Ahol eddig meleg volt, ott lehűlés zajlik éppen, vagy éppen szélsőséges időjárás, ahol pedig hideg volt eddig, ott drasztikus olvadás indult meg.

Az éghajlat annyira megzavarodott, hogy teljesen felborult az egyensúly az egész bolygón.

Ez pedig soha nem látott viszonyokat, és teljesen átalakuló vidékeket fog előidézni.

Magyarországon hidegebb van, mint az Északi-sarkon

Hihetetlen, de 15 Celsius-fok feletti hőmérséklet uralkodik Izlandon át egészen Skandináviáig. Jelentős melegedés várható a jövő hét második felétől a közép és felső szinteken, ami átrajzolja Közép-Európa időjárását is.

Hazánk fölé a magasban jelentősen enyhébb levegő áramlik. Ha leolvassuk a dolgokat az ábráról, akkor láthatjuk, hogy hidegebb van hazánkban, mint az Északi-sarkon.

Ebbe valami elképesztő belegondolni, és nagyon jól tükrözi a világ teljesen megváltozott helyzetét. Hamarosan minden teljesen átalakulhat, és a régi klímarendszerre talán rá sem fogunk ismerni.

Hazánkban az elmúlt években igencsak látványosan érzékelhető volt, hogy valami megváltozott. Sokkal furcsábbá vált az időjárás nem csak télen, hanem nyáron is.

Farkasordító hideg napok váltották egymást az olyan meleg decemberi napokkal, melyeken akár rövid ujjúban is meg lehetett lenni az utcán.

A nyári viharokra jellemző zivatarokról nem is beszélve, amiket itt-ott országszerte már többször megfigyeltek télen.

Most akkor lehűlés és jégkorszak lesz, vagy felmelegedés?

Sokan szokták ezt kérdezni a hírek kapcsán, hogy most valójában akkor lehűlés várható a globális időjárásban, vagy egy óriási lehűlés?

Nos, a természet jól kitalálta a dolgokat. Elméletben a Golf-áramlat leállása egy biztosítékként is működik, mely, ha túlmelegszik a Föld klímája, leáll, és egy hatalmas lehűlést hozhat el.

A dolog azonban azért kétesélyes, mert nem tudjuk mikor ál le pontosan. Lehet, hogy egy év múlva, de lehet, hogy 50, vagy 100.

És ha olyan későn, akkor addigra már elsivatagosodott területekkel lesznek tele a kontinensek belső vidékei.

Egy azonban biztos: ha leáll az áramlat, az jelentős lehűlést hoz, vagyis elméletben ez a természetes folyamat képes lesz újra megállítani a globális felmelegedést, és a bolygót, és annak klímáját visszatolni a klímaváltozás kialakulása előtti időkre.

globális felmelegedés globális klímaváltozás tudomány jégkorszak


Megtekintések száma: 129353





Szólj hozzá Te is a cikkhez

Ez is érdekelhet