Felfedeztek valami furcsát a koronavírusos betegek vérében – a T-sejtek szaporítása lehet a kulcs

2021. április 20., kedd
Brit tudósok új kezeléssel próbálkoznak, amely reményeik szerint csökkentheti a koronavírus-fertőzés hatásait a legsúlyosabb eseteknél.

A kutatók a koronvírus-fertőzött páciensek vérét vizsgálva megfigyelték, hogy a T-sejtszámuk nagyon alacsony volt. (A T-sejtek feladata, hogy felvegyék a harcot a szervezetet ért fertőzés ellen.)

Adrian Hayday, a Francis Crick Intézet professzora a BBC-nek azt mondta: "meglepve látták", hogy mi történik az immunsejtekkel, és egyelőre nem is értik ennek miértjét.

Egy egészséges ember vérében mikroliterenként (0,001 ml) 2000-4000 T-sejt, más néven T-limfocita található. A megvizsgált betegek vérében mikroliterenként mindössze 200-1200 T-sejtet találtak. 

A kutatók szerint ez a felfedezés hozzájárulhat egy olyan teszt kifejlesztéséhez, amely kimutatja a vér T-sejtszintjét és ebből idejében kiderülhet, hogy kell-e a betegség rosszabbra fordulásával számolni. Egy speciális kezeléssel pedig vissza is lehet fordítani az immunsejtek számának csökkenését.

Manu Shankar-Hari, a Guy's és St. Thomas Kórházak kutatója elmondta, hogy az intenzív kezelésre szoruló Covid-19 esetek 70 százalékának vérében 400-800 limfocitát számoltak mikroliterenként. 

Mikor javulni kezdett az állapotuk, a limfocitaszintjük is megnőtt.

A klinikai teszteléssel a brit kutatók most az interleukin 7 elnevezésű gyógyszert vizsgálják, amely megnöveli a T-sejtek számát, és ezzel elősegítheti a páciensek felépülését. 

Az interleukin 7 hatóanyagot szepszisben szenvedő betegek kis csoportján már kipróbálták, és bebizonyosodott, hogy biztonságosan megemelte az immunsejtek szintjét.

A brit kutatásban olyan intenzív ellátásra szoruló Covid-19-es pácienseknek adták a gyógyszert, akiknek alacsony volt a limfocitaszáma és több mint három napja voltak már intenzív osztályon. 

A kezeléstől azt várják az orvosok, hogy segít legyőzni a vírusfertőzést.

OSZD MEG másokkal is!


Megtekintések száma: 69721

Szólj hozzá Te is a cikkhez

Ez is érdekelhet