​Felfegyverzett katonai sorfallal néz farkasszemet a több tízezer tüntető Minszkben

2020. augusztus 24., hétfő
Vasárnapra Szvetlana Tyikhanovszkaja ellenzéki vezető felszólítására szerveztek tüntetéseket Belarusz-szerte.

Korábban már mi is beszámoltunk róla, hogy hatalmas tömeg vonult utcára vasárnap délután Minszkben. 

A fehérorosz választás hivatalos eredményét, Lukasenka elnök elsöprő győzelmét megkérdőjelező demonstrálók minden eddiginél nagyobb tüntetést ígértek.

Vasárnapra Szvetlana Tyikhanovszkaja ellenzéki vezető felszólítására szerveztek tüntetéseket Belarusz-szerte.

A Mérce tudósítása szerint a belarusz védelmi minisztérium vasárnap nyilatkozatot tett közzé a tüntetésekkel kapcsolatban.

Ebben nyíltan fenyegették az ellenzéki tüntetőket, hogy be fogják vetni a hadsereget ellenük, ha a második világháborús emlékhelyek közelében használják a fehér-vörös-fehér hagyományos lobogót, amelyet egyébként az utóbbi időkben gyakran látni a tüntetéseken.

„Nem nézhetjük tétlenül, ahogy ma akciókat hajtanak végre ezen megszentelt helyszíneken olyan zászlók alatt, melyeket a fasiszták használtak belaruszok, oroszok és zsidók ellen elkövetett mészárlások során. 

Ezért mától kezdve ezeket a helyeket a saját védelmünk alá helyezzük”

– idézi a lap a minisztérium közleményét.

Helyi információk szerint ugyanakkor a hadsereg már a tüntetés legelején felvonult. A Tut.by tudósítója szerint a katonák állig felfegyverkezve néznek farkasszemet a tüntetőkkel. 

Az újságíró automata kézifegyvereket és géppuskákat is látott a katonáknál.

Marija Kolesznyikova, a korábbi elnökjelölt Tyihanovszkaja legközelebbi munkatársa figyelmeztette a tüntetőket, hogy a biztonságuk érdekében ne menjenek túl közel a katonai sorfalhoz. 

A tüntetők egyelőre több méteres távolságra állnak a katonáktól.

Egy belarusz újságíró Twitter bejegyzése szerint a katonák az egyik tüntetés tervezett helyszíne, a Hősi Emlékmű köré szögesdrótot vontak.

OSZD MEG másokkal is!


Megtekintések száma: 2614

Szólj hozzá Te is a cikkhez

Ez is érdekelhet